23 november 2024:

Onlangs zat Jesslin zelfs met de burgemeester en andere sekswerkers om tafel, om te bespreken hoe haar beroepsgroep meer respect, begrip en veiligheid kan krijgen.

Het Nieuws

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Zuidelijk Afrika zomer 2019




















dag 1: vlucht naar Kaapstad


Vandaag pak je het vliegtuig naar Kaapstad waar je ’s avonds laat aankomt en naar het hotel in het centrum wordt gebracht. Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema. 





dag 2: Kaapstad / Kaap de Goede Hoop

Samen met Pretoria en Bloemfontein is Kaapstad één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika: een levendige en liberale stad waar zwart en blank zich op veel punten mengen. De stad is wereldberoemd vanwege de prachtige ligging aan de voet van de majestueuze Tafelberg. Je hebt genoeg tijd om "de Moederstad” van Zuid-Afrika en omgeving te ontdekken. Er is enorm veel te doen en je zult keuzes moeten maken, maar wat niet mag ontbreken is een excursie naar Kaap de Goede Hoop die we vandaag zullen doen.
Vandaag gaan we op excursie naar Kaap de Goede Hoop en het Kaapse schiereiland. We rijden langs de indrukwekkende kust met het 12 Apostelengebergte aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant van de weg. We brengen een bezoek aan het pittoreske vissersdorpje Hout Bay waar je een boottocht kunt maken naar Seal Island waar een kolonie zeerobben te zien is.
We vervolgen onze weg langs Chapmans Peak Drive en stoppen bij de pinguinkolonie op Boulders Beach. Hierna gaan we naar het Cape of Good Hope National Park, waar Kaap de Goede Hoop ligt. Dit park is de verblijfplaats van een grote diversiteit aan wildsoorten zoals de zeldzame bontebok. Er groeien honderden soorten inheemse fijnbosplanten en dit is de enige plek ter wereld waar je een struisvogel kan fotograferen met de oceaan op de achtergrond.
Op Kaappunt is er de gelegenheid om een mooie wandeling van een klein uur te maken waarbij je vanaf de rotsen schitterende uitzichten hebt over de oceaan. Met enig geluk zijn er van juli tm oktober voor de kust ook walvissen te zien.

dag 3: Kaapstad: vrije dag

Kaapstad is een hypermoderne, trendy, gezellige stad waar je uitstekend kunt winkelen of kunt genieten op het terras bij het beroemde 'Waterfront'. De oude opslaghuizen aan de haven zijn vaak omgebouwd tot winkels, restaurantjes en kroegen waar je 's avonds de heerlijke Kaaps-Maleise keuken proberen en kunt genieten van de Kaapse wijnen. Ook kun je je uitleven in één van de vele Afrikaanse of Westerse clubs of een afzakkertje nemen op een terrasje aan het water.
Een 'must' voor avonturiers is de beklimming van de ruim duizend meter hoge Tafelberg. De inspannende klim beloont je met uitzichten over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Heb je geen zin om te klimmen dan kun je ook met het ‘sweefspoor’ (kabelbaan) omhoog. Op www.tablemountain.net kun je zien wanneer de kabelbaan operationeel is. Tijdens de jaarlijkse renovatieperiode kun je namelijk alleen te voet de Tafelberg op en af. Ook kun je er voor kiezen om Robbeneiland te bezoeken.

dag 4: naar Okiep

We verlaten de stad en rijden dwars door de kaapprovincie noordwaarts richting Namibië. Het ruige landschap varieert vandaag van kale vlaktes tot bergen en je zal je verbazen over de prachtige kleuren. Vooral in juli en augustus ontploft het landschap met bloemen in alle kleuren. Het zou kunnen dat we onderweg al ons eerste wild zien. Aan het eind van de middag arriveren we in het kleine dorpje Okiep waar we een nacht slapen.

dag 5: naar de Ai-Ais Hotsprings

Na het ontbijt rijden we de laatste kilometers door Zuid-Afrika en komen we bij de Oranjerivier, de grens met Namibië. Na het invullen van wat formuliertjes is het niet lang meer rijden naar ons doel van vandaag: de Ai-Ais hot springs. De naam betekent 'brandend water' in de lokale Nama-taal. Na de lange reisdag van gister is het heerlijk bijkomen in deze natuurlijke bronnen. We overnachten hier de komende nacht in een comfortabel hotel.

dag 6: naar Bethanie / Fish River Canyon

We gaan naar de spectaculaire Fish River Canyon met zijn sterke kronkelingen en ruige rotswanden. Sommige mensen noemen de canyon het kleine broertje van de Grand Canyon in Amerika. Je kan hier een korte wandeling maken en genieten van het prachtige uitzicht. Daarna rijden we door naar het kleine stadje Bethanie waar we de komende nacht slapen.

dag 7: naar Sesriem

Vandaag rijden we verder naar het noorden richting Sesriem. Onderweg kunnen we stoppen bij het Duwisib Castle voor koffie. Dit kasteel is na de oorlog tussen de Duitsers en de Nama, in 1909 gebouwd. We rijden verder door het dramatische landschap van het Namib Naukluft nationaal park.
Aan het eind van de middag komen we aan bij onze accommodatie in de leegte van de Namib. Morgen staan we voor dag en dauw op om één van de absolute hoogtepunten van de reis te aanschouwen: de Sossusvlei met zijn immens hoge zandduinen. Vanavond, als de zon bijna onder is en de gecko's hun kenmerkende 'geblaf' laten horen, is Namibië op z'n mooist.

dag 8: Sesriem / Sossusvlei

We staan vandaag vroeg op zodat we vlak na zonsopkomst door de gate naar de duinen kunnen. ’s Ochtends vroeg zijn de duintoppen op hun mooist en het is er dan een paradijs voor fotografen. Haarscherpe glooiingen werpen verre schaduwen over het rode zand. Als je wil kan je ‘Dune 45’ opklimmen voor een adembenemend uitzicht. Een duin opklimmen lijkt makkelijk, maar neem er je tijd voor!
Na de beklimming rijden we door naar de Sossusvlei waar je de tijd hebt om dit natuurwonder in je op te nemen. Om je dag compleet te maken rijden we vanmiddag na de lunch naar de Sesriem canyon, waar je een kleine wandeling in de canyon kunt maken.

dag 9: via Solitaire naar Swakopmund

Het is een klein stukje rijden naar Solitaire, dat eens niet meer was dan een verlaten benzinepomp. Inmiddels is er een campsite, een lodge en een heerlijke bakkerij die bekend staat om zijn appeltaart waar je zeker een stukje van moet proeven. Na een korte stop rijden we door naar het havenplaatsje Swakopmund.
Het stadje doet vreemd aan omdat veel mensen nog Duits spreken. De polka die hier soms uit de supermarktspeakers schalt, versterkt dit gevoel nog eens. Swakopmund is bezaaid met historische gebouwen, zoals de vuurtoren en het oude stationnetje. We slapen hier twee nachten.

dag 10: Swakopmund / vrije dag

Vandaag kun je het stadje verkennen of je in een café of ‘Konditorei’ installeren voor koffie met ‘Sachertorte’ of ‘Apfelstrudel’. De kuststrook ten noorden van Swakopmund tot aan de grens met Angola staat bekend als de Skeleton Coast vanwege de vele scheepswrakken die hier aan land spoelden. Het gebied is onder invloed van de koude Antarctische Golfstroom een van de droogste woestijnen ter wereld, terwijl voor deze droge kust een van de rijkste viswateren ter wereld stroomt.

dag 11: via Cape Cross naar de Brandberg

We verlaten de kust, maar niet zonder een bezoek te brengen aan Cape Cross. Daar bevindt zich één van de 24 kolonies van pelsrobben langs de kust van Namibië en Zuid-Afrika. Het is fascinerend om deze dieren van dichtbij te bekijken en hun gedrag op het land en in het water gade te slaan. Er leven er hier zo’n 100.000 wat zorgt voor het nodige lawaai (en stank…).
We zetten koers naar het kleine plaatsje Uis. De omgeving waar we doorheen rijden wordt steeds vlakker en je bent nu echt in de woestijn. Waar je ook kijkt, er is alleen maar zand! Uis ligt in de schaduw ligt van Namibië’s hoogste berg, de Brandberg. Deze staat bekend om The White Lady rotstekeningen die volgens sommigen wel 20.000 jaar oud zijn!

dag 12: via Twyfelfontein naar Khorixas

Voordat we richting Khorixas in Damaraland gaan, rijden we langs Twijfelfontein. In Twijfelfontein kunnen we de grootste verzameling rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) in Zuidelijk Afrika bewonderen. Een bijzondere combinatie van tekeningen én gravures. Je wandelt tussen omgevallen rotsblokken met in totaal ongeveer 1500 afbeeldingen. 
Onderweg naar Khorixas komen we langs het versteende woud waar we een korte stop kunnen maken. Sommige bomen zijn wel 260 miljoen jaar oud! Afhankelijk van de tijd, komen we in de middag aan bij onze prachtige lodge met zwembad.

dag 13: naar Etosha N.P.

Via Outjo rijden we richting Etosha. Aan het begin van de middag arriveer je in een sfeervolle guestfarm in de buurt van Etosha. Vanmiddag maken we onze eerste gamedrive met onze eigen bus in dit prachtige park. Met een oppervlakte van 22.260 km2 is dit een van de grootste nationale parken van Zuidelijk Afrika. Er zijn dan ook veel dieren te spotten.

dag 14: Etosha N.P. / gamedrives

Vandaag staan we vroeg op om Etosha in haar ochtendglorie te bewonderen. We gaan op zoek naar springbokken, gemsbokken, zebra’s en blauwe wildebeesten. Halverwege houden we een lange lunchpauze om de hitte te ontlopen. ’s Middags gaan we weer verder met de gamedrive. Bij de waterplaatsen zie je vaak grote kuddes olifanten baden. Ook stillen giraffen en koedoes hier hun dorst.
Bijzondere soorten die alleen in Etosha voorkomen, zijn de Damara dikdik (een heel klein antiloopje) en de ‘blackfaced’ impala. Ook bevinden zich in het park ongeveer 300 zwarte neushoorns, ongeveer 10 % van de wereldpopulatie. Het aantal dieren varieert gedurende het jaar, afhankelijk van migratiepatronen en vooral de beschikbaarheid van water.
Ga je liever niet met onze eigen bus mee, maar met een open jeep Etosha in, dan kan dat ook. Vanuit onze accommodatie kun je een dagexcursie maken per open jeep. Je zit niet zo hoog als in de bus, maar je hebt wel meer vrijheid en mogelijkheden om foto's te maken. 

dag 15: naar Grootfontein

Na Etosha wordt het landschap steeds groener en overal staan kleine hutjes van leem en riet. We slapen vlakbij het stadje Grootfontein. Vanuit de accommodatie kan je een bezoek brengen aan een traditioneel San dorp. 








dag 16: naar Rundu

Na een korte rit komen we in Rundu, een typisch Afrikaanse stad. Onze lodge ligt net voorbij Rundu, aan de Okavango rivier met aan de overkant Angola. Je hebt de rest van de dag vrij te besteden en je voor te bereiden op de komende twee dagen in de Okavango Delta.






dag 17: naar de Okavangodelta

In de ochtend gaan we de grens met Botswana over en rijden we naar de Okavango delta: de grootse binnenlandse delta ter wereld. Na de lunch komen we aan op een prachtige plek midden in het moeras. Onze lodge is gelegen aan de oevers van de lagune en omzoomd door palmbomen, papyrus en rietvelden. Je verblijft hier twee nachten op basis van volpension. Aan het eind van de middag is het mogelijk om een zonsondergang cruise over de Delta te maken. ’s Avonds hoor je het gesnuif van nijlpaarden in de delta.

dag 18: Okavangodelta / vrije dag

Vandaag varen we naar een ‘polersstation’. Hier stap je over in zogenaamde mokoro’s; door polers voortgeboomde kano’s, die vroeger van uitgeholde boomstammen werden gemaakt maar steeds vaker van polyester zijn om de bomen in de delta te beschermen. Wij voeren het bezoek aan de Delta uit met een lokale organisatie die er voor zorgt dat een deel van de opbrengsten gebruikt wordt om de lokale leefomstandigheden te verbeteren. Met de mokoro’s maak je een ontdekkingsreis door het labyrint van kanalen, eilandjes en rietkragen.
De geruisloze mokoro’s bieden je bij uitstek de mogelijkheid om het rijke vogelleven te bestuderen en ijsvogels, jacana’s, visarenden en andere soorten van dichtbij te observeren. Afhankelijk van de waterstand, leggen we aan bij één van de eilanden, waar we een wandeling maken onder leiding van een lokale gids op zoek naar groot wild. Onder meer olifanten, buffels, giraffen, antilopen komen hier voor.

dag 19: naar Bagani

We laten onze lodge achter ons en werpen nog een laatste blik op al het moois wat de Okavango delta te bieden heeft. Hierna steek je de grens met Namibië weer over en reis je door naar een comfortabele accommodatie in de Caprivi strip, een smalle strook Namibisch grondgebied dat de noordkant van Botswana begrenst.



dag 20: naar Kasane / gamecruise Chobe N.P.

Op naar een volgend hoogtepunt: Chobe NP in Botswana, het eerste officiële nationaal park van Botswana. Voor we daar aankomen, rijden we het laatste stukje door de Caprivi strip naar de grens. Na het invullen van een aantal formulieren mogen we door. Let op de vele prachtige Baobab bomen die hier staan. Het is nog maar een klein stukje naar Chobe NP, het derde grootste park van Botswana.
Chobe staat vooral bekend om zijn ruige natuur en zijn immense olifanten populatie. Vanmiddag maken we een bijzondere gamecruise, een boottocht op de rivier in Chobe N.P. Nijlpaarden, olifanten en vele vogelsoorten bepalen het beeld. Op de vlakten langs de rivier komen grote kuddes buffels en allerlei antilopensoorten voor.

dag 21: naar Victoria Falls

’s Morgens kun je deelnemen aan een gamedrive in Chobe NP in jeeps. Je gaat hierbij op zoek naar de vele diersoorten die hier leven. Tijdens de gamedrive zie je weer ander wild dan tijdens de boottocht van gister. Als iedereen terug is van de gamedrive vertrekken we naar het laatste hoogtepunt van de reis: de Victoria watervallen in Zimbabwe. We overnachten twee nachten in een comfortabel hotel.
Let op: Drankjes, maaltijden, maar vooral de excursies zijn in Vic Falls duurder dan je tot nu toe gewend bent tijdens de reis.

dag 22: Victoria Falls / vrije dag

Je ziet van verre al waar de watervallen liggen vanwege een wolk van nevel dat boven het landschap hangt, veroorzaakt door het naar beneden kletterende water. Je zult de imposante Victoria Falls niet snel vergeten. Met een donderend geraas stort het water van de Zambezirivier zich naar beneden van 100 meter hoogte en over een breedte van 1700 meter. 
De nevel die neerdaalt als een eeuwigdurende regenbui heeft rond de watervallen een smalle strook van dicht regenwoud doen ontstaan. Door de sfeer en de kleuren aan het eind van de middag is een boottocht op de rivier (met een ‘sundowner’ in je hand) een heerlijke manier om de dag af te sluiten. De ideale plaats om onder genot van een drankje alle ervaringen nog eens de revue te laten passeren.

dag 23: vlucht naar Amsterdam

Na een laatste blik op de watervallen vanuit het vliegtuig is de reis echt voorbij en zet het vliegtuig koers naar Johannesburg. ’s Avonds vlieg je door naar Amsterdam. De overstap in Johannesburg is gewoonlijk vrij lang.
Als je niet al die tijd op het vliegveld wil doorbrengen, kan je met de handbagage door de douane heen en met de “Gautrain” naar Sandton. Hier is een groot winkelcentrum, en het Nelson Mandela Square waar je makkelijk een paar uurtjes kan vullen met winkelen of een drankje doen. Klik hier voor een pdf’je met wat meer informatie over deze optie.

dag 24: aankomst in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten