5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Sri Lanka zomer 2017













Dag 1: vlucht naar Sri Lanka

We vliegen naar Sri Lanka. De volgende dag landen we op het tropische eiland, waar de rondreis van start gaat.







Dag 2: Aankomst Colombo - Mount Lavinia

Mount Lavinia
Na aankomst gaan we naar Mount Lavinia, net iets ten zuiden van Colombo. Ingecheckt en wel kunnen we in het hotel genieten van een drankje of een duik nemen in het zwembad. 's Avonds maken we een tocht door Colombo, de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. Hierbij bekijken we de voornaamste hoogtepunten zoals het schitterende stadhuis, het oude parlementsgebouw en verschillende tempels die deze stad rijk is.

Dag 3: Mount Lavinia - schildpaddencentrum - Ambalangoda - Hikkaduwa

Ambalangoda
Na het ontbijt reizen we richting Hikkaduwa, waarbij we onderweg nog een aantal leuke stops maken. In Kosgoda kunnen we een bezoek brengen aan een broedplaats van reuzenschildpadden. Hier wordt verteld hoe de eieren geraapt worden en hoe de jonge schildpadjes vervolgens later in zee terecht komen. Soms moet de mens deze eeuwenoude dieren een handje helpen. De reis vervolgt zich in zuidelijke richting naar Ambalangoda, beter bekend als 'de stad van de maskers'. Hier brengen we een bezoek aan een werkplaats waar deze bekende dansmaskers met de hand worden gemaakt. Deze worden gemaakt van de inheemse kaduraboom. Dit zachte hout is ideaal voor het maken van maskers. Eenmaal gevormd worden ze gekleurd met plantaardige verf. De rit eindigt vandaag in de strandplaats Hikkaduwa, waar het hotel met zwembad aan het strand is gelegen.

Dag 4: Hikkaduwa

Balapitiya
Vrije dag in Hikkaduwa. Je kunt hier uitgebreid genieten van het strand en het hotelzwembad. Als je er liever op uit trekt, dan kun je ook het binnenland bekijken (eventueel op de fiets). Liefhebbers kunnen bij de Madu-rivier een optionele riviertocht maken. Deze bijna 2 uur lange boottocht Neeltje mee van Balapitiya, onder lage bruggetjes door, tot in de mangroves. Onderweg merk je dat het leven er hier heel anders aan toegaat dan in de stad. Benieuwd hoe ze hier de grote garnalen vangen? Misschien maak je net mee dat ze boven water gehaald worden.
De dag eindigen we met de mooie zonsondergang en de nooit aflatende zwoele zeebries.

Dag 5: Hikkaduwa - Galle - Matara - Wewurukannala - Tissamaharama

Galle
Onderweg naar Tissamaharama brengen we een bezoek aan Galle. In dit voormalig Hollandse vestingstadje komen we midden in Azië de Leynbaan Street, Grote Kerk en het Utrecht-bastion tegen. Op de vestingmuren van Galle kijk je uit over de prachtige baai en waan je je even in de koloniale tijd. Het tot in Galle werd gebouwd in de 16e eeuw toen Europese handelaren veel interesse hadden in de handelswaar van het oude Ceylon.
We vervolgen de rondreis door Sri Lanka langs de bijzonder mooie kust. Regelmatig hebben we mooi uitzicht over de blauwe Indische Oceaan. De omgeving van Weligama staat wellicht het meest bekend om de vele typische Sri-Lankaanse paalvissers: mannen die een paal in de zee zetten en bovenin gaan zitten met visserij. In Matara treffen we overblijfselen uit de tijd van de V.O.V., de redoute van Eck. We brengen onderweg ook een bezoek aan de Wewurukannala-tempel. Hier is het leven van Boeddha weergegeven in de vorm van een stripverhaal. De 50 meter hoge zittende Boeddha bij de Wewurukannala is imposant. Via een trappenhuis aan de achterzijden kun je tot op ooghoogte bij het beeld komen. 
Deze mooie dag eindigt in Tissamaharama, waar we overnachten in een hotel met zwembad.

Dag 6: Tissamaharama / excursies Yala N.P en Katagarama

Tissamaharama
Vrije dag. Je kunt een optionele ochtendsafari maken in het belangrijkste reservaat van Sri Lanka: Yala Nationaal Park. Hier wordt de savanne afgewisseld met bossen, verschillende meren en immense granieten rotsen. Vooral deze stenen zijn geliefd als uitkijkplaats bij de schuwe panters en beren van Yala. Wilde buffels, herten en vooral grote kuddes olifanten tonen zich regelmatig. In het water loeren de krokodillen op hun prooi.
Katagarama
In de avond kun je optioneel een van de heiligste plekken van Sri Lanka bezoeken, het pelgrimsoord Katagarama. De tempel van de hindoegod Skanda is hier het belangrijkst. Koop wat lotusbloemen of fruit voor een offerande in deze tempel of die van Ganesh, de god met het olifantenhoofd. De kleurige ceremonies in Kataragama zijn een unieke ervaring en een duik in de Sri Lankaanse cultuur.



Dag 7: Tissamaharama - Udawalawe / Excursies olifantenopvangcentrum en Udawalawe N.P.

Udawalawe
We reizen vanuit Tissamaharama rechtstreeks naar Udawalawe. Hier checken w in bij het 'Athgira River Camp'. Je kunt een optionele jeepsafari maken in het aangrenzende Udawalawe Reservaat. het gigantische park heeft een oppervlakte van 308 km2 vol verlaten teakplantages, struikgewas en grasland. Udawalawe staat bekend om de grote kuddes olifanten en vele vogelsoorten. Daarnaast leven er ook herten, waterbuffels, wilde zwijnen, luipaarden, apen en vele andere diersoorten. Het reservaat is deels omheind om ervoor te zorgen dat dier en mens niet ongewenst met elkaar geconfronteerd worden.
Je kunt een bezoek brengen aan het Udawalawe Transit Home. Dit olifantenopvangcentrum maakt deel uit van een Nationaal Park en is in 1995 opgezet als initiatief van de overheid. Het centrum draait grotendeels op de steun van een aantal natuurbeschermingsorganisaties. Voor verdere financiële steun is er daarnaast ook een 'pleegouder'-programma opgezet, waarbij de 'pleegouders' het centrum financieel steunen. In ruil hiervoor mogen ze o.a. de olifant een naam geven en de vrijlaten in het wild meemaken.
Om de avond helemaal in sfeer af te sluiten wordt er een barbecue-diner georganiseerd aan het water.

Dag 8: Udawalawe - Buduruwagala - Dowa Tempel - Nuwara Eliya

Ravanaella waterval
Een mooie rit vandaag, steeds hoger de bergen in. De rit voert ons door een gebied met fantastische uitzichten en bergpaden langs steile afgronden en watervallen. Onderweg kun je een bezoekje brengen aan de schitterende, nog weinig door toeristen bezochte rotssculpturen van  Buduruwagala. We passeren de hoge Ravanaella Waterval en Ella Gap, een weidse kloof die (met helder weer) een fenomenaal uitzicht biedt. In de omgeving van Bandarawella kunnen we de 2000 jaar oude Dowatempel bewonderen.
De rit eindigt in een stukje 'Engeland in de tropen'. In het aangename stadje Nuwara Eliya vind je Victoriaanse villa's die in Devonshire zouden kunnen staan: tuinen vol rozen, een kunstmatig meer met roeibootjes, gemaaide grasvelden, een golfbaan en vooral verkoelende temperaturen. We maken een korte sightseeing met de bus langs St. Gregory's Lake en de Horse Race course en kunnen rondneuzen op de lokale markt.

Dag 9: Nuwara Eliya - theefabriek - Kandy / excursie Horton plains

Kandy
In de ochtend hebben we de mogelijkheid om optioneel Horton Plains te bezoeken. Dit natuurgebied is gelegen op ruim 2000 meter hoogte en je hebt dus warme kleding nodig, omdat het koud kan zijn in de vroege ochtend. Hoogtepunten van het park zijn World's end, Bakers Falls en de gevarieerde flora en fauna. De meest populaire wandeling is naar het hoogtepunt World's end, waar de vlakte opeens ophoudt en je een 600 meter diepe afgrond inkijkt. Bij helder weer is het panorama adembenemend.
In de loop van de middag reizen we naar Kandy. we maken een korte stop bij de 109 meter hoge Ramboda Waterval en we ervaren het zelf: je bent overduidelijk in het land van de thee. Theepluksters zijn als kleurige vlinders tussen de struiken aan het werk. Uiteraard brengen we tijdens deze rondreis een bezoek aan de theevelden en een theefabriek. Proef hier eens hoe de echte ceylonthee smaakt. De dag eindigt in de stad Kandy, waar we inchecken in een hotel dat beschikt over een zwembad.

Dag 10: Kandy / excursie Peradeniya

Peradeniya
Vrije dag. Kandy heeft tal van bezienswaardigheden, die je gemakkelijk op eigen gelegenheid kunt bekijken. Dat kan wandelend of met een tuktuk. Je bezoekt in ieder geval de belangrijkste tempel van het eiland. In de Tempel van de Tand wordt een tand van Boeddha bewaard. Kandy telt tal van restaurants, boeddhistische en hindoeïstische tempeltjes en een aangename (deels overdekte) markt waar het heerlijk rondstruinen is. 
Ook kun je de natuur in: Udawattekele is een beschermd regenwoud, grenzend aan de Tempel van de Tand. Tijdens een wandeling door dit woud ervaar je hoeveel verschillende vogels hier zitten. Op 6 km afstand van Kandy ligt in Peradeniya een van de mooiste botanische tuinen ter wereld, die je optioneel kunt bezoeken. Hier vind je op een gebied van zestig ha, in een lus van de Mahaweliriver, in totaal meer dan 4000 soorten planten, een enorme collectie bomen, tropische klimplanten, bamboe- en palmsoorten, orchideeën, specerijen en andere planten.
's Avonds kun je naar een traditionele voorstelling van de befaamde Kandydansers.

Dag 11: Kandy - Alu Vihare - specerijenplantage - Sigiriya - Dambulla

Sigiriya
We laten Kandy achter ons en reizen naar Dambulla. De tocht gaat over binnenwegen met schitterende uitzichten over het centrale bergland. Onderweg maken we een stop bij de boeddhistische tempel van Alu Vihare en een van de vele specerijenplantages waar peper, kaneel, kruidnagel, cacao en gember groeien.
De rit voert verder naar Sigiriya, waar we een optioneel bezoek kunnen brengen aan de spectaculaire Leeuwenrots, die prijkt op de wereldergoedlijst van UNESCO. Op de rots bevond zich ooit een oud fort, gebouwd door koning Kasyapa. Onderweg op de trappen naar boven kom je langs schitterende fresco's, waaronder halfnaakte vrouwen behangen met sieraden. De ingang van het fort wordt bewaakt door twee reusachtige leeuwenklauwen. Het 360 graden uitzicht na de beklimming is magnifiek. We rijden verder naar Dambulla, waar we overnachten.

Dag 12: Dambulla / excursie Polonnaruwa

Polonnaruwa
Vandaag een vrije dag. Liefhebbers kunnen naar Polonnaruwa. Polonnaruwa, een oude hoofdstad van Sri Lanka, was in de 10e en 11e eeuw de belangrijkste stad van het eiland. Vol bezienswaardigheden, verspreid over een ruim gebied, liggen de belangrijkste echter tamelijk dicht bij elkaar. Het leukste is om hier een fiets te huren om op deze manier de monumenten te bezichtigen. De grootste dagopa van de stad is 55 meter hoog en was vroeger voorzien van een gouden top. Het mooiste is toch wel de groep van vier sublieme boeddhabeelden, Gal Vihare, gehouwen uit één stuk graniet. De grootste van het stel is de 15 meter lange liggende Boeddha.
's Middags kun je eventueel de goottempels van Dambulla bekijken. Ze behoren tot de mooiste boeddhistische monumenten ter wereld. De grotten zijn in de loop van meer dan tweeduizend jaar uitgehouwen in een grote rots die zowat tweehonderd meter omhoog steekt uit de groene laagvlakte. Na een bestijging van de stenen trappen opent zich een groots panorama. De vierde grot dateert uit de eerste eeuw voor Christus en is de mooiste. Naast tientallen zittende, staande en liggende Boeddha's en bodhisattva's zijn enkele hindoegoden waaronder de god Vishnoe die altijd herkenbaar is aan zijn blauwe kleur. Religieuze ceremonies trekken ook nu nog vaak duizenden eilandbewoners naar de grotten.

Dag 13: Dambulla - Mihintale - Anuradhapura

Anuradhapura
Vanuit Dambulla vervolgen we onze rondreis door een afwisselend landschap richting Mihintale. Deze berg net buiten Anuradhapura is een belangrijk bedevaartsoord. Je treft er tal van religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de witte Maha Saya stoepa, een kolossale witte Boeddha en de grote Aradhana Gala rots.
Aangekomen in Anuradhapura is de dag ter eigen besteding. Je kunt mee op een tour langs het vele moois wat deze eerste hoofdstad van Sri Lanka te bieden heeft. Anuradhapura was 2000 jaar geleden misschien wel de mooiste stad van geheel Azië. De meest opvallende activiteit is wel het bidden rond een grote oude bodhiboom. Deze boom is de enige levende loot van de boom waaronder de Boeddha in 544 voor Christus verlicht werd. Daarmee is deze plek ook een van de heiligste bedevaartsoorden voor boeddhisten in de hele wereld. Behalve de bodhiboom zijn er de immense stoepa's en de resten van paleizen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Dag 14: Anuradhapura - Wilpattu N.P - Jaffna

Wilpattu N.P.
Via Kilinochchi rijden we via het Wilpattu National Park in noordelijke richting naar Jaffna. In het park kun je een safari maken. Het is het grootste natuurreservaat van Sri Lanka. Het park staat naast haar vele meertjes bekend om haar rijkdom aan dieren: 31 verschillende zoogdieren waaronder luipaarden, olifanten, lippenberen en waterbuffels, tal van reptielen zoals moeraskrokodillen, Bengaalse varanen, Indiase cobra's, tijgerpythons en schildpadden, en meer dan 200 soorten vogels. Wil je een luipaard spotten, in dit park heb je de grootste kans om er een tegen te komen.
Aangekomen in Jaffna, checken we in bij het hotel met zwembad.

Dag 15: Jaffna / excursie stad en omgeving

Jaffna
Jaffna ligt aan de mooie Jaffna Lagune, die in verbinding staat met de Indische Oceaan. Niet alleen rijk aan natuurlijk schoon maar ook aan unieke gebouwen. In de ochtend ga je op pad om al het schoons wat Jaffna en omstreken te bieden hebben te gaan bekijken. In de stad zelf vind je tal van schitterende gebouwen, waaronder de bibliotheek, Jaffna Library. De Nallur Kandaswamy-tempel is een van de belangrijkste hindoeïstische tempels in Sri Lanka en de meest indrukwekkende tempel in Jaffna. na de verwoesting door de Portugezen is de tempel in het jaar 1748 tijdens de Nederlandse kolonistentijd deels herbouwd. In 2011 is een nieuwe 30 meter hoge Gopuram (monumentale toren) bijgebouwd.
Het in 1616 door de diePortugezen gebouwde Fort Jaffna is het belangrijkste bolwerk van deze regio. Ruim veertig jaar later hebben de Nederlanders (V.O.C.) in 1658 het fort veroverd en uitgebouwd. van de stad Jaffna naar het strand... Casuarine Beach, op het schiereiland Karaitivu, wordt het beste strand in de omgeving van Jaffna genoemd. Anders dan andere stranden op Sri Lanka zijn er hier geen palmbomen maar casuarinabomen. Wat het strand nog meer onderscheidt is dat er bijna geen golven zijn en dat het langzaam afloopt. Hierdoor kun je honderden meters ver de zee in lopen. Natuurlijk is het aan dit rustige strand ook heerlijk zonnen en tot rust komen.

Dag 16: Jaffna - Trincomalee

Trincomalee
Na het ontbijt vertrekken we naar Trincomalee. Aangekomen in deze stad aan de oostkust checken we in bij het hotel dat beschikt over een zwembad. 's Middags kun je mee op een stadstour door Trincomalee. Je brengt een bezoek aan een aantal bijzondere plekken, zoals het ooit Portugese, Nederlandse, Franse en Britse Fort Frederick. Gelegen bovenop de Swami Rots, net achter Fort Frederick, vind je de bekendste tempel van Trincomalee, de Koneswaram, een hindoetempel ter ere van de god Shiva. Ook breng je een bezoek aan het Trincomalee War Cemetery. Het is een van de zes begraafplaatsen voor soldaten van het Britse koninkrijk die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dag 17: Trincomalee / excursies snorkelen of walvisspitten

Vrije dag. Trincomalee heeft eindeloze, ongerepte zandstranden. Genietend van verse kokosmelk kom je even helemaal tot rust op Nilaveli Beach of bij het zwembad van het hotel. Je kunt lekker relaxen en een duik nemen in de Indische Oceaan of op excursie gaan: neem een kijkje onder water en ga mee met de optionele snorkelexcursie vanaf Pigeon Island, gelegen voor de kust van Nilaveli. het heeft een van de best overgebleven koraalriffen van Sri Lanka, een paradijs voor tal van flora en fauna. Of... ga mee walvissen en dolfijnen spotten. 

Dag 18: nog een dag in Trincomalee

Dag 19: Trincomalee - Negombo

Negombo
Vandaag doorkruisen we het eiland: van Trincomalee aan de oostkust rijden we naar Negombo aan de westkust. Onderweg maken we een stop bij de warmwaterbronnen van Kanniya, zeven verschillende bronnen, ieder met een net iets andere watertemperatuur. Het aangenaam warme water kun je met emmertjes uit de bron scheppen en over elkaar heen gieten. Eenmaal 'opgefrist' zet de reis naar Negombo zich voort. Aangekomen in het vissersplaatsje Negombo checken we in bij het hotel, idyllisch gelegen aan het strand. Even ontspannen na de reis en genieten onder de palmbomen aan het zwembad.

Dag 20: Negombo / excursie Dutch channels

Negombo: Dutch channels
Vrije dag. Even ten oosten van het fort van Negombo loopt een door kokospalmen beschut kanaal de lagune in. Het werd in de Hollandse tijd gegraven om de kaneeloogst veilig naar de kust te vervoeren. Het pad erlangs voert dwars door enkele visserswijken. Met een fiets kun je het kanaal verscheidene kilometers zuidwaarts volgen. Een relaxte aanrader is de optionele excursie waarbij je per bootje door deze Dutch channels vaart.
Op het eind van de middag kun je mee op sightseeing door Negombo. Vooral de barokke katholieke kerken van de Karavavissers zijn opvallend. In Negombo staan ook nog verscheidene huizen die dateren uit de Hollandse tijd.

Dag 21: vertrek uit Negombo en aankomst in Nederland

Negombo






Geen opmerkingen:

Een reactie posten