23 november 2024:

Onlangs zat Jesslin zelfs met de burgemeester en andere sekswerkers om tafel, om te bespreken hoe haar beroepsgroep meer respect, begrip en veiligheid kan krijgen.

Het Nieuws

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Azerbeidzjan - Noord-Iran voorjaar 2015









 
Klik op bovenstaande foto om mijn foto's van deze reis te bekijken.


Dag 1: Amsterdam-Baku

Baku
Vlucht Amsterdam-Baku. Bij aankomst in de hoofdstad van Azerbeidzjan, een oogverblindende stad die 's avonds gedomineed wordt dor drie indrukwekkende "brandende" torens, Flame Towers. Eén van deze drie towers is een luxueus vijfsterrenhotel.



Dag 2: Citytour Baku

Baku: Icheri Sheher
Met een lokale gids verkennen we de ommuurde boude binnenstad ‘Icheri Sheher’, je vindt hier de historische kern van de stad. We bezoeken o.a. het 15e eeuwse Paleis van de Shirvanshah dynastie. Bij dit paleis hoort een mausoleum en moskee. Ook op het programma staat de Maagdentoren, een monument uit de 12e eeuw dat voor de bevolking van grote symbolische waarde is. ’s Middag is er tijd gereserveerd voor het moderne gedeelte van de stad met onder andere de Laan der Martelaren en de plaats van het ‘Eeuwig Vuur’. We gaan ook naar de  17e eeuwse Vuurtempel van Ateshgah. Deze heilige tempel, die in een voorstad van Baku ligt, is een uit de 17e eeuw daterend religieus complex voor Zoroastriërs. Zarathustra, de grondlegger van dit oude van oorsprong Perzische geloof, introduceerde het ook in Azerbeidzjan. Het is een ruim opgezet vijfhoekig complex dat een binnenplaats heeft met een altaar met vier zuilen en omringd wordt door cellen van monniken. Het complex was tot eind 19e eeuw in gebruik en is nu een museum dat genomineerd is om op genomen te worden op de UNESCO lijst van werelderfgoed.
De dag kan worden afgerond op de boulevard van Bakoe. Lopen en kopen, of wining & dining met uitzicht op de Kaspische Zee.

Dag 3: Baku - Shamakhi - Sheki (ca. 350 km)


Na twee nachten checken we uit bij het hotel in Baku en gaat de reis naar het Noord Westelijke deel van het land, het hooggebergte van de Kaukasus. Het droge landschap gaat over in bebost gebied. Het doel; het oude Shamakhi, één van de oude handelssteden van het land. Onderweg diverse stops onder andere bij het mausoleum van de ‘levende grootvader’ Diri-Baba en de historische Juma Moskee. Bij voldoende tijd wordt van de route afgeweken en bezoeken we het hoog en geïsoleerd gelegen authentieke dorpje Lahic. Het plaatsje is inmiddels door het toerisme ontdekt!

Dag 4: Sheki


Sheki



Dagje Sheki, We krijgen het koninklijk zomerpaleis van de Sheki Kans te zien, dat bekend staat om haar prachtige fresco’s en gekleurde ramen. Ook de recent geopende residentie is tegenwoordig te bekijken. Het plaatsje heeft een levendig centrum waar een karavanserai uit de 18e eeuw een centrale plaats inneemt. Het historische gebouw doet nu dienst als hotel, een orthodox kerkje is tot museum geworden en biedt plaats aan een zeer uiteenlopende collectie cultuurgoed. Zo’n 7 kilometer noordelijk ligt het dorpje Kisch, waar je een vroeg-christelijke kerk vindt, en een gedenkteken voor Thor Heyerdahl (onze gids vertelt het hoe en waarom). Terug in Sheki zouden we dan de lokale Halva kunnen proberen, een roze baklava lekkernij die nergens anders in het land te krijgen is.

Dag 5: Sheki-Ganja (150 km)

Ganja
Vandaag slapen we in de op één na grootste stad van het land: Ganja. We bekijken hier de 17e eeuwse  Sjah Abbas moskee, de Russisch-Orthodoxe kerk, die vandaag de dag als poppentheater in gebruik is, en we staan stil bij het praalgraf van de beroemde nationale dichter Nizami, die ook in Ganja geboren is.
We rijden vandaag echter niet meteen naar Ganja, maar doen dit met een kleine omweg om het plaatsje Goyal (het oude Hellendorf) te kunnen bekijken. In de 19e eeuw vestigden veel Duitsers zich in de Kaukasus. De meesten trokken naar ‘Hellendorf’, wat daarmee de grootste van de 8 Duitse nederzettingen werd in Azerbeidzjan. Na W.O. II deporteerde Stalin de Duitsers naar Siberië, hiermee kwam een eind aan de Duitse enclaves in de regio. Veel gebouwen in Goyal herinneren nog aan deze Duitse periode.

Dag 6: Ganja-Baku (180 km)

Gobustan
Terug naar de hoofdstad. Het landschap waar we doorheen rijden is desolaat. Vandaag bezoeken we ook het museum en het park van Gobustan. In de rotsten vind je hier honderden inscripties die dateren uit het Stenen Tijdperk. Maar ook de troepen van Alexander de Grote en Romeinse soldaten hebben hier eigentijdse graffiti nagelaten. Het is een bijzondere locatie, die niet gemist mag worden.








Dag 7: Reisdag waarbij de grens met Iran wordt gepasseerd

grens Azerbeidzjan-Iran
Na eerst de tijd genomen te hebben voor een uitgebreid ontbijt, verlaten we het hotel en rijden met het busje richting Iran. Voor je het land uit bent heb je ongeveer 25 kilometer voor de grens nog gelegenheid voor een lunch in een oorspronkelijke karavanserai.
Vervolgens verlaten we het land bij Astara.Tussen beide landen zijn totaal drie grensovergangen, en deze is de meest gebruikte. Na de nodige grensformaliteiten, er komen hier niet dagelijks westerse toeristen het land binnen, krijgen we een Iraanse bus en ook een nieuwe gids. We overnachten in het ongeveer 70 kilometer van de grens gelegen Ardabil.

Dag 8: Ardabil - Tabriz (219 km)

bazaar in Tabriz
Ardebil gold ooit als het religieuze centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefiorde. Volgelingen van deze Sjeik trokken massaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardebil als politiek en religieus middelpunt. Het mausoleum is een hoge koepelvormige ronde toren versierd met blauwe tegels en maakt onderdeel uit van een complex  van bouwwerken waaronder een moskee, een ziekenhuis en bibliotheek.         
In de middag rijden we naar Tabriz, de hoofdstad van de provincie Oost Azerbeidzjan. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Blauwe Moskee en de bazaar, één van de oudste en meest karakteristieke van heel het Midden-Oosten. Het is een gigantisch complex, met rijk gedecoreerde koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. De bazaar is zo bijzonder dat deze het predicaat ‘werelderfgoed’ heeft gekregen. De moskee met het kleurrijke tegelwerk dateert uit 1465 en al heeft ze bij twee stevige aardbevingen de nodige schade opgelopen, wordt deze toch gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst.

Dag 9: Tabriz - Ghara Kelissa - Tabriz (280 km)

Ghara Kelissa

Deze dag is gereserveerd voor een dagexcursie naar Ghara Kelissa, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie West Azerbeidzjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Thaddeüs predikte met Simon het evangelie in Syrië, Armenië en Perzië. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Deze UNESCO site staat ook bekend als ‘the black church’, dit vanwege de zwarte stenen die bij de bouw zijn gebruikt.


Dag 10: Tabriz - Soltaniye - Takab (340 km)


Kandovan
Vertrek naar Takab via Kandovan. Kandovan is ook voor Iraanse mensen vaak een dagje uit. Het dorp is een mooi voorbeeld van door mensenhand gegraven grot-woningen. Een groot aantal hiervan wordt al eeuwen bewoond. Het zijn huizen in vulkanische rotsen en vergelijkbaar met woningen in het Turkse Cappadocië. Het verschil is dat er hier nog wel in wordt gewoond.
Het volgende reisdoel is de plaats Takab. Dit traditioneel Koerdische provinciestadje heeft een bazaar, die druk bezocht wordt en een ontmoetingsplek is voor uitgeweken Syrische, Turkse en Irakese Koerden. Het hotel oogt een beetje stoffig maar heeft door z’n eenvoud wel een zekere charme.


Dag 11: Takab - Salomons troon - Zanjan (140 km)

Salomons troon

We verlaten Takab en gaan op weg naar wat wordt genoemd ‘de troon van Salomon’. Deze site bevat de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site zou ook de bakermat van het Zoroastrisme zijn en is sinds 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het complex ligt op een heuvel rondom een kratermeer en is geheel ommuurd. Vervolgens nemen we de kortste weg naar de stad Zandjan.



Dag 12: Zanjan - 180 km - Qazvin - 173 km - Rasht

Qazvin
We verlaten Zanjan en gaan op weg naar Qazvin. Bij Qazvin krijgen we de restanten te zien van wat in de 16e eeuw de hoofdstad van het Perzische Safavidenrijk was. Monumenten die uit die tijd dateren, zijn de Haidariye madrasa en het Ali Qâpu Paleis. Het was Sjah Abbas die rond 1600, de hoofdstad verplaatste naar Esfahan. In de Rasht staat het hotel voor deze nacht.

Dag 13: Rasht - 15 km - Masuleh - 50 km - Bandar e Anzali


Masuleh
De dag start met een bezoek aan één van de bekendste dorpen van het land: Masuleh. Het bijzondere van dit plaatsje is dat de daken van huizen overlopen in de fundering van de huizen die daar boven zijn gebouwd.
Geslapen wordt in Bandat Anzali, dit is een echte havenstad (Bandar betekent haven), in de bazaar is het een mengelmoes van nationaliteiten, zo wordt er Russisch, Turks en Armeens gesproken. In de loop van de middag komen we hier aan. We hebben dan gelegenheid met een motorbootje door de lagune te varen. Verder heeft de boulevard leuke terrassen waar je thee kunt drinken, en gelegenheid hebt een waterpijp te roken. Verse vis wordt overal geserveerd.


Dag 14: Bandar e Anzali - Teheran (365 km)


Bandar e Anzali
De route gaat via Lahijan, het centrum van de theeproductie van Iran aan de voet van het Alberzgebergte, hier kunnen de benen worden gestrekt. Na een korte stop in het centrum waar je de oude houten huizen te zien krijgt, rijden we naar de Telecabine. Met een cabine-lift kun je hier naar boven en genieten van het uitzicht. Dan stappen we weer in de bus voor het laatste traject naar Teheran.



Dag 15: Teheran

Teheran
Vrije dag Teheran. De stad beschikt over een groot aantal musea die stuk voor stuk de moeite van het bezoek waard zijn. Hier wat suggesties; het Fardousi plein, de Amerikaanse ambassade, de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als museum te bezoeken. de bazaar, het Glas & Ceramiek museum (veel honderden jaren oud glaswerk en prachtige keramiek ondergebracht in een architectonisch interessant gebouw uit de Qajer-periode), het Nationaal Museum, of het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie kroonjuwelen, edelstenen en als hoogtepunt de pauwentroon van de Sjah.

Dag 16: terug naar Nederland

Vroege transfer van het hotel naar het Imam Khomeini vliegveld voor de vlucht terug.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten