dag 1: naar Beiroet
Beiroet, gelegen op een rotspunt in zee, wordt ook wel het 'Parijs van het Midden Oosten' genoemd. Ondanks haar turbulente geschiedenis is de stad een en al glitter en glamour met chique boetieks en dure auto's in Hamra en een bruisend nachtleven op de rue Monot: dé ontmoetingsplek bij uitstek voor de Arabische jetset. Op de drukke terrassen zie je mannen en vrouwen de waterpijp roken. Vanuit ons comfortabele hotel midden in deze wijk hebben we restaurants, winkels en het trendy uitgaansleven onder handbereik. Op cultureel gebied heeft Beiroet een hoop te bieden.
dag 2: Beiroet, excursie Deir el Qamar en Beiteddine
De dag na aankomst verkennen we Beiroet. Talloze schitterende bouwwerken zijn gerestaureerd en in ere hersteld, zoals moskeeën in het islamitische west-Beiroet en kerken in het christelijke oosten van de stad. Daarnaast vind je restanten van Romeinse badhuizen en natuurlijk de Ottomaanse Grand Serail, oftewel het regeringspaleis.
Omdat Libanon een klein land is, zijn de reisafstanden beperkt. De centraal gelegen hoofdstad vormt dan ook een prima uitvalsbasis voor excursies naar de cultuurschatten en het natuurschoon dat het land rijk is. We rijden naar Deir el Qamar, gelegen tussen de toppen van het Choufgebergte. Het dorpje telt vele historische gebouwen met typische Libanese architectuur. Je waant je al snel in andere tijden als je tussen de traditionele huisjes met rode dakpannen rondloopt. Het pittoreske plein met een fontein en de 16e eeuwse moskee vormde ooit het decor van tal van historische gebeurtenissen.
Op een steenworp afstand ligt Beiteddine waar we het schitterende Ottomaanse paleis bezoeken met fonteinen, hammams, kunstzinnige mozaïeken en traditioneel ingerichte kamers. Terug in Beiroet kunnen we kennis maken met de heerlijke Libanese keuken.
dag 3: Beiroet, excursie naar Sidon, Tyre en Maghdoucheh
De dag erna gaan we nog een stapje verder terug in de tijd bij ons bezoek aan het zuiden van Libanon: Sidon en Tyre. In de karavanserai Sidon treden we in de voetsporen van de 12e-eeuwse kruisvaarders, waar we tussen de ruïnes van het zeekasteel en het landkasteel kunnen ronddolen. Tyre brengt ons terug in de Romeinse tijd. De oude havenstad is vooral beroemd vanwege de grootste renbaan van het Romeinse rijk en de triomfboog van keizer Hadrianus. In de kapel van Maghdoucheh wachtte de heilige maagd Maria traditiegetrouw op de terugkomst van Jezus na zijn preken in Sidon.
dag 4: Beiroet, excursie Baalbek, Ksara
Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan Baalbek, hoog gelegen in de Bekaavallei. Steenhouwers bewerkten hier in de oudheid monolieten. Daarna werden er tijdens de Hellenistische periode verschillende goden vereerd op deze Heliopolis. Ook de Romeinen gebruikten deze plaats voor verering en ze bouwden hier gigantische tempels, waardoor Baalbek een pelgrimsoord werd ter verering van Jupiter. Baalbek wordt vaak gezien als een van de best bewaarde stukjes Romeinse architectuur. Vandaar ook de eervolle vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst.
dag 5: Beiroet, vrije dag
De volgende dag is er tijd om Beiroet verder te verkennen: wandelen langs de boulevard en een praatje aanknopen met haar vriendelijke bewoners. Ook het Nationaal Museum waar je van alles kunt leren over de archeologische rijkdom van Libanon is een absolute aanrader.
dag 6: Beiroet, excursie Jeita, Harissa en Byblos
We vervolgen de dag erna de kustweg noordwaarts, waarbij we genieten van mooie uitzichten op zee. De spectaculaire Jeita grotten hebben een lengte van maar liefst 9 kilometer en zijn Libanons trots. Nabij Harissa hebben we vanaf het maronitische pelgrimsoord van Onze Lieve Vrouw van Harissa een fantastisch uitzicht op de baai van Jounieh. De geschiedenis van de stad Byblos gaat maar liefst 7000 jaar terug, het claimt daarmee de oudste bewoonbare stad ter wereld te zijn; restanten uit de steentijd en de bronstijd, Phoenicische tempels, een Romeins theater, een kruisvaarderskasteel en een middeleeuwse haven.
dag 7: Beiroet, excursie Tripoli, ceders, Becharre en Kozhaya vallei
Na de verschillende culturele bezienswaardigheden is bij ons volgende uitstapje aandacht voor het natuurschoon van Libanon. Via Tripoli, de middeleeuwse havenstad in het noordelijke puntje van Libanon rijden we naar het Nationaal Ceders Reservaat. Deze imposante statige bomen zijn het nationale symbool van het land. De bossen met de befaamde ceders zijn soms wel 3.000 jaar oud. We vervolgen onze weg in de Kozhayavallei, het mooiste natuurgebied van Libanon.
We stoppen onderweg bij Becharre en bij enkele uitkijkpunten. Verscholen tussen de bergen ligt het St.-Antoineklooster. 's Avonds kunnen we er genieten van een traditionele Libanese maaltijd, zoals mezze, een soort Libanese tapas. Uiteraard mag een goed glas Libanese wijn niet ontbreken.
dag 8: terug naar Nederland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten