5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Taiwan voorjaar 2019


dag 1: vertrek naar Taipei


Vlucht naar de Taiwanese hoofdstad Taipei waar de rondreis begint. Taipei (de naam betekent letterlijk 'stad van het Noorden') ligt in het bergachtige noorden van het eiland. Het is tevens de grootste stad van Taiwan, en de politieke en economische kern. Het stadscentrum is grofweg in tweeën gedeeld. In het westen vind je krappe, knusse straatjes met kraampjes waar een aangename sfeer heerst. De oostzijde van Taipei is juist bijzonder modern met stijlvolle winkelcentra waar high-tech gadgets en verfijnd ambachtswerk worden verkocht, trendy boetiekjes en leuke cafés en eetgelegenheden.

dag 2: aankomst in Taipei

In een stadstour bezoeken we de Lang Shan Temple, de Chiang Kai-shek Memorial Hall en Taipei 101. De boeddhistische Lang Shan Tempel is rijk versierd en bevat veel kleurige beelden. Het is er meestal erg druk met gelovigen die wierook of 'geestengeld' verbranden. Opvallend is de Democracy Memorial Hall. Dit enorme complex is een eerbetoon aan de nationale held Chiang Kai-shek. Taipei 101 was tot in 2007 het hoogste gebouw ter wereld: 508 meter hoog, zonder antenne 449 meter. Vanaf de observatiedekken heb je een adembenemend panorama over de hoofdstad.
Taipei gaat door voor de veiligste stad van Azië. 

dag 3: Taipei


Vrije dag. De Martyr's Shrine is een militair heiligdom dat is gebouwd ter ere van de overledenen in de strijd tegen Japan en de Chinese communisten. Als je het goed uitkient, kun je de imposante wisseling van de wacht meemaken. Keurig in het gelid lopen soldaten in nette pakjes en spiegelende zilverkleurige helm als in een choreografie naar hun standplaats. Het Nationaal Museum is volgens de meeste reisgidsen een 'must see'  van de hoofdstad en dat moet je dan ook zeker niet overslaan. Het museum bevat de grootste collectie Chinese kunst ter wereld: 600.000 stukken.
Andere opties? Breng een bezoekje aan het Lin Hou Hsin Puppet Theatre Museum, Di Hua Old Street of bekijk het pompeuze Grand Hotel, een toeristische attractie op zich.

dag 4: Tai Pei - Sun Moon meer

We reizen naar het romantische Sun Moon meer, vooral populair bij Taiwanese dagjesmensen en bij honeymooners. Vroeger bestond het eigenlijk uit twee meren Sun en Moon, maar door samenvoeging van deze twee meren is het Sun Moon meer ontstaan. Aan de oever zijn terrasjes en het geheel doet mediterraan aan. Je kunt tijdens deze Taiwan groepsreis optioneel een rondvaart over het intens blauwgroene water maken, met op de achtergrond groene bergen en verschillende tempels die aan het meer liggen.
Interessant is een bezoek aan de Tse En pagode; deze biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Je bereikt de pagode na een wandeling over een trap die aan weerszijden wordt geflankeerd door bamboe en varens. Ook de Wen Wu tempel aan het meer is de moeite waard. Het is een complex dat uit meerdere gebouwen bestaat en onder meer is gewijd aan Confucius.

dag 5: Sun Moon meer

In de ochtend kunnen we naar Mount Mao-Aan, waar je een prachtige trail kunt wandelen van 4,6 kilometer lang. Het voert door een prachtig landschap. Je ziet plantages met theeterrassen en hebt een fantastisch uitzicht over de omgeving. Ook kun je eventueel een mountainbike huren voor een ritje om of langs het meer. Er zitten enkele steile trajecten in, je zult blij zijn met de vele versnellingen van je voertuig. Eenmaal terug bij het meer kun je bijkomen op een van de vele terrasjes.
In de middag kun je mee met de kabelbaan naar het 'Formosan Aboriginal Culture Village' waar je voorstellingen met dans en muziek kunt bijwonen. Er wonen verschillende minderheden in Taiwan, maar ze zijn niet goed te herkennen, aangezien ze meestal westerse kleding dragen. Wel zie je onderweg vaak afbeeldingen in de vorm van beelden of schilderingen van de verschillende stammen. In dit 'openluchtmuseum' bevindt zich ook een pretparkgedeelte en een gedeelte met westerse tuinen.

dag 6: Sun Moon meer - Tainan

Tainan is de oudste stad van het eiland en tevens het centrum voor de traditionele cultuur op Taiwan. De geschiedenis van Tainan kent enkele Nederlandse elementen. Toen de VOC in 1624 Taiwan binnenviel, vestigde zij haar centrum in deze stad en gebruikte de kolonie als basis voor handel met China en Japan. In 1653 werd door de Hollanders de fundering gelegd voor Fort Provincia (ook wel Chikhan Towers genoemd), een van de twee Hollandse forten in Tainan. In 1661 werden de Nederlanders door Zheng Chenggong (Coxinga) verdreven; er is ook een standbeeld van deze geduchte Chinese vrijheidsstrijder en 'man van eer'. In het huidige Taiwan wordt zijn naam nog altijd met respect uitgesproken. Het Anping Fort is een plaats voor geschiedenisfanaten. De Nederlandse benaming is Fort Zeelandia. De Nederlanders bouwden het fort in 1634, aan de toenmalige kust. Sindsdien is deze kust verscheidene malen verschoven door verzanding. Het originele gebouw werd in de jaren 1800 neergehaald door een krachtige tyfoon. Wat je vandaag ziet is een gedeelte van de buitenomwalling en een observatietoren, herbouwd rond 1970. De Nederlanders bleven tot 1682 in Taiwan. Buiten geschiedenis snuiven valt er nog veel meer te doen in Tainan.

dag 7: Tainan

Vrije dag. Er zijn in Tainan meer dan 200 tempels, vaak verscholen in smalle straatjes. Er zijn vaak tempelceremonies te zien. De Matsu-Tempel is oud, levendig en bijzonder kleurrijk. Mensen bidden er en offeren er fruit en wierook voor examens, gezondheid en geluk. Er zijn oude schilderingen op de wanden, kitscherige beelden en fraai houtsnijwerk. De Chusi-tempel is de grootste tempel van Taiwan en ligt in een park. De Kongzi Miaou werd in 1665 gebouwd door generaal Chen Yunghua, een Ming-loyalist. Het is de oudste Confuciustempel van Taiwan. Sober, geen drukke beelden, decoraties of houtsnijwerk. Er zijn slechts plaquettes met Chinese karakters aan de wanden. Oude bomen met eekhoorns op het terrein dragen bij aan de schoonheid van deze tempel. De East Mountain tempel wordt bezocht door gelovigen die hier komen om te praten met gestorven familieleden of om geesten uit te drijven.
Overal in de stad blikkeren 's avonds felverlichte reclames in Chinese tekens. Gevels zijn kleurig verlicht, stoplichten doen hun werk, auto's, brommers en scooters zoeken hun bestemming. Het leven gaat tot laat door. Leuk is de smalle Art Street, met verschillende galerietjes (overdag geopend), die 's avonds vaak sfeervol verlicht is.

dag 8: Tainan - Fokuangshanklooster

In de middag rijden we naar het zuiden, richting Kaohsiung. We overnachten bij het Foguangshanklooster in Dashu, het grootste boeddhistische klooster van Taiwan. Het werd in 1967 gesticht door de Chinese monnik en geleerde Hsing Yun; tot 1985 was hij de abt van dit klooster. Je ziet er mensen vanuit de hele wereld, die er deels als vrijwilliger werken en deels sturen en mediteren. Bij het complex horen fraaie tuinen, een meditatiecentrum en een 36 meter hoog standbeeld van de Amithaba Boeddha, omgeven door 480 andere kleine beeldjes. In de hoofdtempel worden de muren bedekt door bijna vijftienduizend boeddhabeeldjes en tref je drie grote beelden, van Sakyamuni, Amithaba en Bhaisajya. het klooster is de zetel van de non-profit organisatie IBPS, die zich vooral met charitatieve en educatieve programma's bezighoudt.

dag 9: Fokuangshanklooster - Kenting

Om een bijzondere ervaring op te kunnen doen moet je vandaag om ongeveer half zes opstaan. In deze vroege ochtenduren kun je dan deelnemen aan een boeddhistische ceremonie, waarbij de monniken zingen en mediteren.
Daarna vertrekken we naar de badplaats Kenting. De kern van het stadje is bezaaid met hotels, pensions, uitgaansgelegenheden en restaurantjes. De strandjes zijn bevolkt met voornamelijk Aziatische toeristen; het aandeel van westerse toeristen is in Taiwan sowieso (nog) erg laag. Je kunt er jetskiën, parasailen, duiken of snorkelen. Bij Kenting ligt het Kenting Nationaal Park dat een gebied van 333 km2 beslaat (waarvan 152 zee). Het omvat bergen in het noorden, koraalriffen in het westen en vlakten met valleien en rivieren in het centrum. De bezoekers worden aangetrokken door de natuur, maar ook om zich te ontspannen, te zwemmen of te snorkelen en om uit te gaan. Bezienswaardigheden zijn de rotsformatie Cat's Rose bij Maobitou en de gefortificeerde vuurtoren van Eluanbi. Er zijn vaak Aziatische toeristen die er van het uitzicht en de eetstalletjes (met gefrituurde vliegende vis) genieten. Waarschijnlijk fungeer je menigmaal als exotisch fotomodel.

dag 10: Kenting - Taitung

We rijden naar Taitung aan de oostkust, een relatief jonge stad met zo'n 120.000 inwoners. Je kunt tijdens deze Taiwan rondreis de stad op eigen gelegenheid bekijken, of een van de vele bronnen bezoeken. Dit is immers waar de regio om bekend staat. Je kunt bijvoorbeeld naar de Chihpen Hotspring gaan voor een ontspannen middag/avond.



dag 11: Taitung - San Hsien Tai - Grotten van de Acht Onsterfelijken - Hualien

We volgen de oostelijke kustweg door een gebied met spectaculaire bergen en kliffen. Op sommige plekken lijken de bergen van 1000 meter loodrecht de Stille Oceaan in te duiken. Langs de kust zwemmen tussen juni en eind augustus walvissen. Onderweg naar Hualien passeer je tijdens deze reis de kreeftskeerkring en zijn er verschillende bezienswaardigheden waar we even stoppen. San-Hsien-Tai is een plek waar een achtbogenvoetgangersbrug een rotseiland voor de kust verbindt met het vasteland. Ook de Basian Caves, die ook wel Grotten van de Acht Onsterfelijken worden genoemd, zijn een stop waard. De grotten zijn ingericht als tempels en gevuld met kitscherige kleurige beelden, waarbij goud de boventoon voert.
Het hotel Château de Chien waar we overnachten in Hualien is een gecertificeerd groen hotel. Het hotel is goed geïsoleerd, waardoor het de temperatuur binnen constant houdt, de jaloezieën voor de ramen zijn zo afgesteld dat ze altijd de zon tegenhouden waardoor je de air conditioning minder hoeft te gebruiken. Er zijn zonnepanelen en regenwater wordt hergebruikt, evenals afvalwater uit de keuken.

dag 12: Hualien / excursie Taroko-kloof

We maken een uitstapje naar de Taroko kloof, landschappelijk een van de mooiste plekjes van Taiwan. De met marmeren wanden omgeven kloof van negentien kilometer lang is in de loop van miljoenen jaren uitgeslepen door de snelstromende Liwu-rivier. De wanden reiken tot wel 1000 meter hoog. Een sensationeel gebied. De kronkelige weg is bezienswaardig. Voor de voetgangers zijn er uitzichtpunten gemaakt, die mooie panorama's op de kloof en de rivier bieden.
Je kunt een trail wandelen van 2,5 kilometer. Het aangelegde smalle pad leidt je langs steile afgronden door de zijkloof. De uitzichten over de kronkelende kloof met onderin een kabbelend riviertje zijn erg mooi. Enorme rotsblokken en steenformaties zijn door erosie naar beneden gekomen en vormen een sprookjesachtig filmdecor. Het riviertje is soms helblauw, dan weer felgroen. Werkelijk schitterend slingert het als een felle slang door het landschap.

dag 13: Hualien - Qingshuiklif - Chiufen - Taipei

We reizen terug naar Taipei maar maken onderweg ook weer enkele stops, allereerst bij de Qingshuiklif. De bijna loodrechte klif torent meer dan duizend meter boven de Stille Oceaan. Het 'gouddorpje' Chiufen ligt in een natuurgebied bij de Keelung-berg. Je bezoekt het oude, drukbezochte straatje, waar je goed kunt eten en souvenirs kopen.
Het is leuk de avond te eindigen op de nachtmarkt in de wijk Shih Lin met zijn neonverlichting van Chinese karakters. De sfeer is levendig en ongedwongen, een beetje een festivalkarakter. De voornaamste attractie is het uitgebreide assortiment aan eten, dat veelal ter plaatse wordt bereid. Inktvis, gezoet varkensvlees, geroosterde kastanjes of maïskolven, onbestemde vruchtensappen en dimsum, tafels volgestapeld met tofu of exotisch fruit en honderden andere soorten eten. Voor de liefhebber zijn er kippenklauwen of eendentongen.

dag 14: vertrek uit Taipei

Vrije dag. De laatste dag in Taipei heb je de gelegenheid de stad nog verder te verkennen en eventueel je laatste souvenirs te kopen. In de loop van de middag/avond (afhankelijk van de definitieve terugvlucht) worden we naar de luchthaven gebracht voor de terugvlucht.








dag 15: aankomst in Nederland










Geen opmerkingen:

Een reactie posten