5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Suriname Brits en Frans Guyana zomer 2018

Als er voldoende deelnemers zijn, ga ik in de zomer van 2018 met Djoser naar Suriname en zijn beide buurlanden Brits en Frans Guyana.


Dag 1 en 2: naar Paramaribo

Met een rechtstreekse vlucht van de KLM komen we op dag 1 aan in de Surinaamse hoofdstad. Paramaribo is een levendige stad waar we het Nederlands erfgoed nog in de huizen kunnen zien. Aan het Onafhankelijkheidsplein treffen we achter het standbeeld van Johan Pengel het ministerie van financiën aan. Aan de andere kant van het plein glinstert de witte gevel met een mooi versierd fries van het presidentieel paleis ons tegemoet. Hiervandaan is het niet ver lopen naar de Kleine Waterstraat waar het statige Fort Zeelandia zich bevindt. In het fort huist tegenwoordig het Surinaams Museum. Het is dan ook zeker een aanrader om het Fort te bezoeken om een goed beeld te krijgen van het Suriname van vroeger en vandaag.
Dit land waar Nederland en België samen tweeënhalf keer in passen, telt slechts 550.000 inwoners. De bevolking bestaat uit een gemêleerde verzameling mensen, voornamelijk Hindoestanen, Javanen, Marrons en Creolen. De voorouders van de laatste twee groepen zijn Afrikanen. De Marrons zijn de vrijgevochten slaven die zich in het binnenland hebben gevestigd tijdens de slavernij. De Creolen zijn de nakomelingen van de vrijgekomen slaven, na afschaffing dus van de slavernij. Het is mogelijk om het district Crommewijne te bezoeken, vroeger de thuisbasis van vele plantages in de regio. Het is heel goed mogelijk om een van deze plantages te bezoeken.

Dag 3 en 4: naar Boven Suriname

De volgende ochtend vertrekken we het binnenland in, richting Boven Suriname, naam van een regio waar de gelijknamige rivier door stroomt. Vanaf de haven van Atjoni stappen we over op boten die ons naar onze accommodatie brengen in Boven Suriname. We maken een wandeling bij de zogenaamde kostgrondjes: land dat door de Marrons geschikt is gemaakt voor bebouwing voor eigen gebruik. We bevinden ons hier in hun leefgebied. De levendige en fascinerende cultuur van de Marrons zal ons de komende dagen vergezellen. We bezoeken verschillende Marrondorpen, waaronder het dorp Pikin Slee.
Dit is een van de grootste nederzettingen van de Marrons en herbergt het Saamaka museum. Dit bijzondere museum geeft een mooi beeld van de geschiedenis, maar ook van de huidige marronmaatschappij. We vinden hier veel alledaagse voorwerpen die met de hand bewerkt zijn: houtsnijwerk bijvoorbeeld, maar ook kalebassen, gebruikt om uit te drinken, zijn bewerkt met patronen. De zogenaamde vluchtpalm heeft sterk blad dat wordt gebruikt om panelen te vlechten die dienen als muren. In de woongemeenschap van de Samarakaners leven de mannen en vrouwen apart. Het museum is ook zo ingericht; we kunnen de huizen van de mannen en die van de vrouwen bekijken. De Saamaka behoren tot een van de zes stammen van Marrons. Het kan warm worden in het binnenland, en het is dan ook heerlijk verfrissend om in de stroomversnellingen aan de voorzijde van het hotel te duiken. Daarnaast kunnen we ook een wandeling maken door de jungle of 's avonds vissen of de glinsterende ogen van de kaaimannen spotten.

Dag 5: naar Ston Eiland

We reizen door naar onze volgende overnachtingsplek: Ston Eiland. Dit schiereiland ligt in het Brokopondomeer. De locatie is fantastisch aan het meer met mooie uitzichten over dit enorme wateroppervlak dat ongeveer even groot is als de provincie Utrecht.



Dag 6: Brownsberg

Vanuit onze basis op Ston Eiland maken we een dagtocht naar Brownsberg. De wandeling naar het 400 meter hoge plateau loopt door weelderig groene begroeiing; dit tropische regenwoud is onderdeel van het grootste regenwoud op aarde, de Amazone. We komen langs verschillende watervallen, waaronder de Leo en Irenevallen en kunnen hier ook een heerlijk verfrissende duik nemen.
De verscholen Leoval draagt de naam van de ontdekker van de waterval, oom Leo, een bekend medewerker van het natuurpark. Irene is inderdaad vernoemd naar de Nederlandse prinses Irene. Naast de enorme woudreuzen horen we brulapen in de bomen en kunnen we misschien toekans, trompetvogels en papegaaien spotten.


Dag 7: naar Nickerie

De volgende dag gaan wij door naar het slaperige stadje Nieuw Nickerie, dat in de buurt van de grens met Guyana ligt, onze volgende bestemming. Het stadje heeft een bevolking van ongeveer 13.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Suriname. We komen hier na het verblijf in Guyana nog wat langer terug. Na een korte rondleiding door het centrum van de stad sluiten we de avond af met een koel drankje en kijken uit naar het volgende land van onze reis: Guyana.

Dag 8: naar Georgetown

Georgetown is de hoofdstad van Guyana, voorheen Brits Guyana, onderdeel van het Britse Gemenebest van Naties sinds 1966. Guyana telt zo'n 750.000 inwoners en is daarmee de helft groter dan Suriname. De landen delen veel geschiedenis en dat zie je terug in de gelaatstrekken van mensen en in de architectuur. Tot aan het begin van de 19e eeuw was dit deel van Zuid-Amerika in Nederlands bezit. We rijden door de plaats New Amsterdam, waar we de Nederlandse architectuur nog heel goed herkennen, naar de hoofdstad Georgetown.

Dag 9: Georgetown

Georgetown, grootste stad van het land, heeft een koloniaal hart en ademt een relaxte sfeer uit dankzij de 'Caribbean vibe' die hier hangt Het heeft dan ook niets weg van de chaotische miljoenensteden zoals we die kennen uit veel andere landen in Zuid-Amerika. Ook in Georgetown vinden we nog Nederlandse namen terug in pleinen en straten. De huizen zijn hier overigens voornamelijk van Britse makelij en een van de gebouwen die een bezoek waard is, is de gotische St. George kathedraal. De kathedraal die ruim 100 jaar oud is, is van buiten wit, maar van binnen prachtig afgewerkt met veel donkerbruin hout.

In de botanische tuin is ook een dierentuin gevestigd: deze geven een mooie kijk in de overdadige groene wereld die het binnenland van Guyana verbergt. De Stabroek Market is zeker een bezoek waard. De markt vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw en is al jaren een samenkomstplek van locals uit de stad en het platteland.




Dag 10: Georgetown

Nog een van de hoogtepunten van Guyana: de keuken. Dankzij de vele immigranten uit Azië, Afrika en Europa is het hier een melding pot geworden van keukens en gerechten. Uiteraard vinden we ook de typisch Caribische keuken terug met verse vis, rijst en bakbanaan. Het nationale gerecht van Guyana is 'pepperpot': een stoofpotje van verschillende soorten vlees, veel kaneel en pepers en cassave.
Een van de grootste trekpleisters van Guyana zijn de Kaieteurwatervallen. Het is mogelijk om hier een optionele excursie naartoe te maken tijdens de volle dag in Georgetown.

Dag 11 en 12: Nickerie, excursie Bigi Pan

We reizen weer terug naar Suriname waar we nog 2 nachten in Nickerie verblijven. Dit geeft ons de tijd om de lagune van Bigi Pan te bezoeken. Aan de Atlantische kust liggen een aantal meren en mangrovebossen waar zout en zoet water mengen. Dit maakt het gebied tot een tropisch paradijs voor vogels. Dit gebied staat onder andere bekend om de diversiteit en hoeveelheid aan vogels waaronder sierlijk roze flamingo's en de rode ibissen. Ook reigers, steltlopers en spechten noemen Bigi Pan hun thuis.

Dag 13 en 14: Paramaribo, naar Galibi

Na nog een nacht te hebben doorgebracht in ons inmiddels vertrouwde Paramaribo reizen we door richting Frans Guyana. We overnachten eerst nog een paar nachten in Galibi: uitvalsbasis voor een bezoek aan de schildpaddenstranden van Suriname. In Galibi liggen twee traditionele dorpjes die een goed beeld geven van de inheemse cultuur in dit gebied. Daarnaast is Galibi ook een heerlijke strandbestemming.


Dag 15: Galibi

In het broedseizoen bezoeken we 's nachts stranden om te kijken of we zwoegende schildpadden kunnen spotten. Met daglicht brengen we een bezoek aan de Bagne Saint Laurent. De voormalige gevangenis is gelegen in Frans Guyana, maar vanuit Suriname goed te bezoeken. Het boek Papillon speelde zich hier af en het heeft om die reden extra bekendheid gekregen.



Dag 16: naar Kourou

Bienvenue en Guyane ! We gaan de officiële grens over naar het derde land van deze reis en komen aan in Frans Guyana. Frans Guyana is een zogenaamd département d'outre-mer (DOM), ofwel een van de 102 departementen die Frankrijk rijks is. De voertaal is Frans en er wordt hier weer gewoon met euro's betaald.
Frans Guyana is in het verleden gebruikt als strafkolonie van Frankrijk. Dat hebben we gezien in de Bagne Saint Laurent en we zien het ook weer terug in Kourou vanwaar je optioneel een boottocht kunt maken naar de Duivelseilanden voor de kust. Hierheen werden mensen ten tijde van de Franse Revolutie en de napoleontische oorlogen verbannen. Zo'n 80.000 politieke gevangenen, criminelen en moordenaars werden hierheen gestuurd, de zgn. 'droge guillotine'.

Dag 17: Kourou

In Kourou bevindt zich ook het Centre spatial guyanais, het lanceercentrum van de ESA. Er vinden hier veel raket- en satellietlanceringen plaats zoals ook de bekende Arianeraketten. Vanwege de ligging dichtbij de evenaar is de locatie van deze basis de meest gunstige ter wereld.






Dag 18-19: naar Cayenne

We eindigen deze reis in de hoofdstad Cayenne. De stad is prachtig gelegen op een schiereiland tussen de rivieren Cayenneen Mabury. Dankzij het klimaat en huizen, voelt deze plek mediterraan aan en het is dan ook een perfecte afsluiter van deze bijzondere reis. De markt ligt vol met fruit uit de regio en het straatbeeld wordt bepaald door een mix van bevolkingsgroepen afkomstig uit Europa en Azië. De inheemse bevolking is hier veel. minder vertegenwoordigd in vergelijking met Suriname en Guyana. Op de markt krijgen we een goed idee van de Frans-Guyaanse keuken: wist je bijvoorbeeld dat de cayennepeper zijn naam dankt aan deze stad? Op een van de vele terrassen in de stad kunnen we heerlijk genieten van een echte Franse café au lait. 

Mocht je even geen zin meer hebben in cultuur: op steenworpafstand ligt de Montabobaai waar je een heerlijke duik kunt nemen in de oceaan aan het einde van de dag. 









Dag 20-21: terug naar huis
Na twee nachten in de hoofdstad van Frans Guyana te hebben doorgebracht vliegen we via Parijs weer terug naar huis met een tas vol herinneringen aan deze bijzondere Latijns-Amerikaanse landen met een 'twist of Europe'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten