5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Cyprus voorjaar 2016
















Dag 1:  naar Cyprus

hotel in Lemesos

Na onze aankomst op Cyprus gaan we naar ons hotel aan het strand van Lemesos. Dit is de ideale uitvalsbasis voor onze reis van deze week! (ca. 70 km)









Dag 2: hoofdstad Lefkosia

Lefkosia
In de hoofdstad Lefkosia, ook wel Nicosia genoemd, bezoeken we de kerk van Ayios Ioannis, die prachtige muurschilderingen uit de eerste helft van de 18e eeuw herbergt. Nadat we in het Byzantijnse museum een schitterende verzameling iconen hebben bewonderd, gaan we naar het archeologische museum. Hier zien we onder andere een verzameling terracottafiguren uit het heiligdom Ayia Irini, dat op Noordwest-Cyprus ligt. ’s Middags passeren we de grenspost voor een bijzondere excursie naar het noordelijke, Turks-Cypriotische deel van Lefkosia. Hier bezoeken we de voormalige St.Sophia-kathedraal, die nu in gebruik is als moskee. Ook gaan we naar Buyuk Han, een prachtige, voormalige Osmaanse herberg, waarin nu gezellige cafés en winkeltjes met Cypriotische producten zijn gehuisvest. (ca. 160 km)

Dag 3: Byzantijnse kerken in Troodosdorpjes

Asinou
We ontdekken 'de verborgen schatten’ van het prachtige Troodosgebergte, dat in het binnenland van Cyprus ligt. Hier staan fraaie Byzantijnse UNESCO-kerkjes klaar om te worden ontdekt! In het dorpje Galata bezoeken we de Panagia Podithou-kerk. Deze kerk werd in 1502 gebouwd en was ooit het eigendom van een klooster. De beroemde Byzantijnse kerk van Asinou staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze kerk zien we enkele van de mooiste Byzantijnse muurschilderingen van het eiland. De kerk dateert uit de vroege 12e eeuw en de muurschilderingen zijn tussen de 12e en de 17e eeuw gemaakt. Tijdens de lunch (inclusief) proeft u de heerlijke Cypriotische ‘mezze’. Deze traditionele gerechtjes worden geserveerd met een lokale wijn. (ca. 200 km)

Dag 4: Noord-Cyprus

Salamina
Deze dag is vrij. We kunnen een optionele excursie maken naar het noordelijke, Turkse deel van Cyprus (kosten niet inbegrepen). We passeren  dan de grens in de buurt van Famagusta, ooit een levendige plaats, nu een fascinerende spookstad. We bekijken de ruïnes van Salamina en gaan vervolgens naar Kyrenia, een stadje met een sfeervolle oude haven. Hier bezichtigen we het fort. We rijden terug via de prachtige gotische Bellapais-abdij, van waaruit het uitzicht adembenemend is!

Dag 5: Lemesos, Larnaka en Kiti

Hala Sultan Tekke, Larnaka
We wandelen door het gezellige oude centrum van Lemesos en bezoeken het kasteel, waarin het museum van de middeleeuwen is gevestigd. Vervolgens gaan we naar Larnaka. We bezichtigen hier de kerk van Ayios Lazaros en de Hala Sultan Tekke, een belangrijk bedevaartsoord voor moslims. In het dorpje Kiti bekijken we de ‘door engelen gebouwde’ Angeloktistoskerk, die beroemd is vanwege een schitterend 6e-eeuws mozaïek van Maria met kind. (ca. 160 km)

Dag 6: Omodos en Kykkosklooster

Kykkos klooster
Optionele excursie naar Omodos, een pittoresk wijndorpje in het Troodosgebergte (kosten niet inbegrepen). Hier bezoeken we het klooster van het Heilige Kruis. In de kerk van het klooster kun je maar liefst 26 relikwieën zien. De kostbaarste relikwieën zijn een splinter van het Heilige Kruis en het touw waarmee Christus werd geboeid. Vervolgens rijden we verder door het Troodosgebergte naar het schitterende Kykkosklooster, dat een icoon heeft die is gemaakt door de evangelist Lucas. In het bijbehorende museum zien we een belangrijke collectie gewijde vaten en Cypriotische oudheden. We bezoeken ook het graf van de eerste president van Cyprus, de aartsbisschop Makarios III.

Dag 7: Kourion en UNESCO-stad Pafos

Kourion
We brengen een bezoek aan de imposante Romeinse opgravingen van Kourion, die aan zee liggen. Hier zien we onder andere het amfitheater en de goed bewaard gebleven mozaïeken in het huis van Eustolios. Vervolgens gaan we naar Pafos. De hele stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezichtigen de koningsgraven en de kleurrijke mozaïeken van Pafos: een van de hoogtepunten van deze reis! Pas in 1961 werd het eerste mozaïek ontdekt. De opgravingen vinden nog steeds plaats. We bezichtigen het Ayios Neofytosklooster, dat hoog boven Pafos ligt. In de 12e eeuw verhuisde de kluizenaar Neofytos naar deze onbewoonde streek. Al snel kreeg hij, tegen zijn zin, een schare volgelingen, die er een klooster stichtte. (ca. 310 km)

Dag 8: terug naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Larnaka voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 70 km) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten