23 november 2024:

Onlangs zat Jesslin zelfs met de burgemeester en andere sekswerkers om tafel, om te bespreken hoe haar beroepsgroep meer respect, begrip en veiligheid kan krijgen.

Het Nieuws

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Madagascar Mauritius zomer 2023

 


















Dag 1: Amsterdam - Antananarivo

Dag 2: aankomst Antananarivo

Na de vlucht wandelen we de eerste dag al een beetje rond in Tana, zoals Antananarivo ook wel genoemd door zijn inwoners. De stad is gebouwd op twaalf heuvels, die door brede trappen met elkaar zijn verbonden. Ze leent zich prima voor zwerftochten door de karakteristieke wijken met kerken, pleintjes, steegjes en leuke markten. Behalve Aziatische en Afrikaanse invloeden kom je hier overblijfselen tegen uit de Frans koloniale tijd. De ruïne van het paleis, de Rova genaamd, is zeker een bezoek waard.

Dag 3: Antananarivo - lemurenpark - Itasy

We laten de hoofdstad achter ons en reizen westwaarts naar het Itasymeer. Onderweg bezoeken we een lemurenpark. We passeren typische dorpen en genieten van uitzichten op de hooglanden. De regio bestaat uit vulkanisch gebied en kent pruttelende modderpoelen, minigeisers en warmwaterpoelen.



Dag 4: Itasy, optie wandeling chute de Lilly

We maken een wandeling naar de mooi gelegen Lilly-waterval die zich in de Sakavrivier stort.






Dag 5: Itasy - Antsirabe

Antsirabe is gelegen op het centrale hoogland. Deze stad was voor de Fransen een luxe kuuroord vanwege het koele klimaat en diverse thermale baden. Vele vervallen oude gebouwen verwijzen naar de Franse koloniale tijd. De grandeur van diverse gebouwen, waaronder het indrukwekkende Hôtel des Thermes, getuigen hier nog van. Antsirabe wordt voornamelijk bevolkt door de Merina met een opvallend Aziatiasch uiterlijk. De moeite waard is een bezoek aan de kathedraal waar je mooie gebrandschilderde ramen aantreft. Het is mogelijk de stad te verkennen per pousse-pousse, een loopriksja.

Dag 6: fietstocht kratermeren Andraikiba en Tritriva

Vanuit Antsirabe maken we een mooie fietstocht naar Lac Andraikiba en Lac Tririva. We starten op een geasfalteerde weg richting Lac Andraikiba (7 km). Vanaf hier wordt de tocht voortgezet over een piste naar Lac Tritriva (12 km). Het is af en toe flink stijgen en dalen. Bij het Tritrivameer aangekomen maken we met een lokale gids een wandeling rondom het meer. Kinderen uit de omgeving vragen je hierbij de oren van het hoofd. Vervolgens genieten we van een picknicklunch in een nabijgelegen dorp. In de namiddag keren we terug naar Antsirabe.

Dag 7: Antsirabe - Ambositra - Ranomafana Parc national

We vervolgen onze weg zuidwaarts. Ambositra wordt omringd door fotogenieke rijstterrassen en is bekend vanwege haar kunstzinnige houtbewerkers. Ranomafana, ons volgende reisdoel, vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan het bekende Ranomafana Parc national. Ranomafana is een rustig dorp dat net als Antsirabe een thermaal bad heeft. In het aangrenzende gelijknamige park kun je kiezen uit verschillende wandelingen; je kunt hier maar liefst twaalf verschillende lemuren spotten, waarvan sommige uniek zijn.

Dag 8: Ranomafana Parc national

De kortste wandeling duurt zo'n twee uur, terwijl de langste een halve dag in beslag neemt. Onder begeleiding van ingehuurde gidsen gaan we in groepjes op pad. De zoektocht door het regenwoud naar de mooie diadeem-sifaki, de roodbuik-lemuur en de uitgestorven gewaande bamboe-lemuur maakt een onvergetelijke indruk.
Voor ornithologen is het park een waar paradijs. Het park kent maar liefst 96 vogelsoorten, waarvan een groot aantal endemisch is. 's Avonds kunnen we hier specifieke nachtbewoners als de gestreepte civetkat en de vertederende muismaki zien. Naast de bijzondere fauna zijn de in het oog springende orchideeën, reuzebamboe, bijzondere palmen en boomvarens zeker je aandacht waard.

Dag 9: Ranomafana NP - Fianarantsoa, boottocht op de Matsiatrarivier

We reizen door naar het op de Hauts Plateaux gelegen Fianarantsoa, in de volksmond Fianar genoemd. Het hoog gelegen historische stadscentrum kent mooie gebouwen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de omgeving en Basse-Ville.




Dag 10: Fianarantsoa - Ambalavao

De volgende dag is het anderhalf uur hobbelen over een slechte weg naar de Matsiatrarivier. Hier maken we een boottocht waarbij we onderweg een dorpsschool bezoeken en een picknicklunch nuttigen. We vervolgen onze reis via Fianarantsoa naar Ambalavao. Het centraal gelegen Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileo en geniet bekendheid als het intellectuele centrum van Madagascar. Het is omgeven door theeplantages, rijstvelden en wijngaarden. De stad kent enkele restaurants, waar je de lokaal geproduceerde wijn kunt proeven. In het rommelige Basse-Ville is het altijd een drukte van belang en word je omringd door kinderen die ansichtkaarten willen verkopen. Fianar wordt gedomineerd door de 1400 meter hoge Mt. Kianjasoa.

Dag 11: Ambalavao - Ranohira

De stad Ambalavao heeft typische Betsileo-architectuur en een fabriek waar het beroemde Antaimoropapier wordt vervaardigd. Dit papier wordt kunstig gedecoreerd met verse bloemen. Buiten de fabriek hangen de stukken papier te drogen.
We rijden via indrukwekkende zwarte granietformaties met bijzondere begroeiing richting Ihosy, de hoofdstad van de Bara-stam. Na een steile klim bereiken we hun steppeachtig weidegebied, het Horombeplateau.
De Bara verenigen hun Maleisisch-Polynesische oorsprong met sterk Afrikaanse invloeden. Het vee is belangrijk voor de status van de Baraman. Hoe meer zeboes (bultrunderen) hij heeft, hoe hoger zijn positie op de maatschappelijke ladder. De Bara zijn als enige stam polygaan, maar het aantal echtgenotes telt niet mee voor de belangrijkheid van de mannen. Aan het eind van de dag bereiken we Ranohira in het Isalogebergte.

Dag 12: Ranohira - Isalo N.P. - wandeling

Vanuit Ranohira verkennen we het Isalo N.P. De beelden lopen uiteen van uitgestrekte vlaktes tot klassieke wildwestlandschappen. Met een gids trekken we door het park.
Hoogtepunten zijn de zandsteenformaties die door erosie bijzondere vormen hebben gekregen: de Piscine naturelle, een aantrekkelijk 'natuurlijk zwembad' in de vorm van een diepgroene poel omlijst met weelderige exotische begroeiing, en de Canyon des Singes, een kloof waar je kans loopt verschillende lemuren te zien, bijvoorbeeld de beroemde ringstaartmaki's.

Dag 13: Ranohira - Tulear - Ifaty

De volgende ochtend is er voor de lunch gelegenheid deel te nemen aan een tweede wandeling in het park, daarna rijden we verder zuidwaarts naar de havenplaats Tulear. Het landschap wordt steeds droger. We komen langs een palmenvallei en zien de typisch Afrikaanse apenbroodboom of baobab. De Mahafaly, een traditionele stam die nog veel aan voorouderverering doet, maakt prachtig versierde graven met afbeeldingen die episodes uit het leven van de overledene voorstellen.

Dag 14: Ifaty

Na de inspanningen van de afgelopen dagen is het goed toeven in de aan zee gelegen bungalows bij Ifaty. Palmbomen flankeren hier de kustlijn en tijdens een wandeling over het strand passeer je enkele pittoreske vissersdorpjes. Het achterland van deze kuststreek bestaat uit halfwoestijn met een unieke als 'spiny forest' bekende stekelvegetatie die je zeker in de ochtend een keer moet gaan bekijken. Enkele soorten zoals de Didiera en kruikbaobabs zijn hier endemisch en door hun bizarre vormen zeker fotogeniek.

Dag 15: Ifaty - Tulear - vlucht naar Antananarivo

Voor de kust bij Ifaty bevindt zich een uitgestrekt koraalrif. Lokale vissers nemen je met hun pirogues hier graag mee naartoe. Al snorkelend kun je het kleurrijke onderwaterleven aan je duikbril voorbij laten trekken. Tussen eind juli en medio oktober kun je uitkijken naar de migrerende bultrugwalvissen die hier door de zeestraat trekken. Vanuit Tulear vliegen we terug naar Antananarivo.


Dag 16: Antananarivo - Andasibe

Andasibe ligt op circa 1.000 meter hoogte. Nabij ligt het natuurgebied Périnet, een van de oudste reservaten van Madagascar. We overnachten hier in huisjes die mooi gelegen zijn aan de Analamazoatrarivier. Aan de overkant van het water ligt het reservaat. Tijdens een wandeling door het spectaculaire regenwoud kun je de indringende roep van de indri tot je door laten dringen.

De indri is Madagascars grootste lemurensoort, die zich vaak hoog in de bomen ophoudt. Je kunt deelnemen aan een nachtelijke wandeling om op zoek te gaan naar typische nachtdieren als de vertederende muis- en dwerglemuren. Vergeet niet je zaklantaarn mee te nemen!

Dag 17: Anadasibe - Périnetreservaat

De volgende dag trekken we in de ochtend onder begeleiding van een gids verder het dichte woud in om de bijzondere flora en fauna nader te bekijken. Met enig geluk kun je die dag mooi gekleurde kameleons of een van de bijzondere endemische vogelsoorten die hier voorkomen op de gevoelige plaat vastleggen.



Dag 18 t/m 24 : verblijf op Mauritius

We vliegen de volgende dag van Antananarivo naar Mauritius. Dit mooie eiland geniet vooral bekenheid vanwege zijn prachtige stranden en helderblauwe zee, waarin je kunt duiken en snorkelen. We verblijven in een comfortabel hotel op basis van half pension aan een mooi, rustig strand. Hier kun je zonnen, zwemmen, snorkelen of meegaan op een druiktrip. Bekende duiskspots zijn Le Morne, Flic & Flac en Trou aux Biches. Bij Grand Bay ligt een interessante vulkanische krater, die vaak bezocht wordt door haaien en roggen. Ook zijn er mooie koraalriffen en scheepswrakken, waarvan sommige zijn afgezoneken om tot kunstmatig rif te dienen. Daarnaast zijn er tientallen 'echte' scheepswrakken, waarvan sommige teruggan tot de tijd van de piraten. Populair is het wrak van de Sirius, een 19e-eeuws fregat dat na een zeegevecht tegen de Fransen is gezonken. Ook de restanten van de Stella Maru, Silver Star en Jabeda liggen op de witte zandbodem in het turkoois blauwe water. 
De 'kathedraal' bij Flic & Flac is de meest bekende duiklocatie. Na een drop off van 35 meter kun je op de bodem een grot binnengaan, die een plafond heeft van 10 meter. In deze grot houden flinke scholen vissen, roggen en kreeften zich op.

Maar voor wie liever geen natte voeten krijgt, valt er op Mauritius nog veel meer te ontdekken. Port Louis is een bedrijvige havenstad en een belangrijke stop over tussen Afrika en India. In het straatbeeld zie je vrouwen in Indiaase sari's, maar ook gesluierde moslimvrouwen. Het contrast tussen de moderne gebouwen en traditionele houten architectuur is groot. In het Caudan Waterfront vind je allerlei winkels en restaurantjes. Neem ook een kijkje in het Natural History Museum waar je van alles te weten komt over de dodo.

Wereldberoemd is de botanische tuin van Sir Seewoosagur. Bijna 300 jaar geleden stelde de toenmalige Franse gouverneur zijn privétuin open voor het publiek. Sindsdien is deze tuin openbaar en staat deze bekend als de Sir Seewoosagur Botanical Garden. Een bezoek is een aanrader. De tuinen zijn zo groot dat je wel enkele dagen nodig hebt om alle uithoeken te bekijken. Bijzonder zijn de maar liefst 85 verschillende soorten palmen, die hier uit alle hoeken van de wereld bijeen zijn gebracht. Maar in het oog springen ook de reusachtige vijgenbomen, baobabs en enorme hoeveelheden medicinale planten en specerijen. In de vijvers dobberen prachtige lelies en de reusachtige Victoria Regina.

Natuurliefhebbers en wandelaars komen aan hun trekken in het Black River Gorges nationaal park, een prachtige natuurgebied, waar de zeldzame flora en fauna van het regenwoud wordt beschermd. Verschillende plantensoorten op Mauritius zijn endemisch en komen nergens anders ter wereld voor. De enige hardhouten bomen van het eiland vind je binnen de grenzen van het park. Voor wandelaars zijn verschillende wandelpaden uitgezet om het park te verkennen. Het Maccabee Forest Trail is een uitstekend wandelpad om het Black River Gorges NP te bezichtigen.

Je kunt hier wandelen naar het hoogste punt van het eiland, de Black River Peak. Je inspanningen worden beloond met een adembenemend uitzicht. Na drie dagen vliegen we terug naar Amsterdam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten