5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Jordanië voorjaar 2012



JORDANIË 2012
Een week met Rosetta Reizen.

Petra, april 2012



Toen mijn gereserveerde reis naar Georgië op het laatste moment niet door bleek te gaan, heb ik bij Rosetta Reizen een reis geboekt door Jordanië, in de meivakantie van 2012.

Bekijk mijn foto's van Jordanië









Dag 1 

Vertrek vanaf Schiphol rechtstreeks met Royal Jordanian naar Amman. Bij aankomst op het Queen Alia vliegveld, momenteel wordt er gewerkt aan een volledig nieuwe luchthaven, helpt onze lokale agent met het verkrijgen van het groepsvisum. De lokale transferman, die meesten heten Ahmed, Mahmoud, of Hoessein. Bagage verzamelen en dan is het nog een klein uurtje rijden langs uitbundig verlichte moskeeën, hotels en overheidsgebouwen. Veel lichtreclame's met Arabisch schrift maken duidelijk dat je in een islamitsch land terecht gekomen bent. Amman is een moderne stad op 7 heuvels gebouwd, en kent geen wijken maar 'circles'. Als je dan je kamersleutel hebt gekregen en met een drankje in de lobby van het hotel in het centrum van de stad staat, weet je het zeker: de Jordanië reis is  begonnen.





Dag 2                                                                
Dagexcursie naar de opgravingen van Jerash. De onder het zand vandaan getoverde Grieks-Romeinse stad geeft een goede indruk van het leven rond het begin van onze jaartelling. De middag is gereserveerd voor het laagste punt op aarde (394 meter beneden zeeniveau): de Dode Zee. Voor liefhebbers is er hier gelegenheid om te ‘drijven’. Op het strandje staan aardewerkpotten met donkergrijze glimmende modder, hiermee kun je je insmeren als je er tenminste een paar jaar jonger uit wilt zien na je reis door Jordanië. Verder leer je vandaag ook het moderne Amman iets beter kennen. 's Avonds happen en stappen in de mondaine uitgaanswijk van Amman: Shmeisani. Maak kennis met de lokale keuken, waterpiijp en baklava.





Dag 3                                                        
Vandaag een spectaculaire tocht, deels over de King's Highway. De weg voert door een woest berglandschap met diepe kloven. Het is de Wadi Mujib, de meest fascinerende canyon in de regio. Natuur op haar mooist. En route bezoek je Madaba (de oudste mozaïekkaart van Palestina) en stoppen we bij Mount Nebo (vanaf deze top zag Mozes het beloofde land). Ook is er gelegenheid het fort in het plaatsje Kerak te bekijken. Uiteindelijk kom je aan in het plaatsje Wadi Musa aan de rand van Petra. De avond kan gebruikt worden voor een bezoek aan een lokaal badhuis. Het plaatstje heeft meerdere van deze hamams. Wil je liever relaxen met een waterpijp met geurende appeltabak? Dat kan ook.


Dag 4                                                       
Een volle dag om alle indrukken te kunnen ondergaan van het in de rotsen uitgehakte Petra. Lopend door de nauwe kloof om terecht te komen bij het 'Schathuis', ook wel de 'schat van de Farao' genoemd. In deze in 1821 door de Zwitser Burckhardt herontdekte stad kun je prachtige wandelingen maken en plekjes vinden die door niemand worden bezocht. Voor liefhebbers van een stevige klim zijn er twee tochten. De eerste voert naar 'Klooster' waar je ook kunt genieten van een prachtig uitzicht over de wadi. De tweede leidt voor een groot deel over een ezelspad naar de Hoge Offerplaats. Verder vind je de overblijfselen van een volledige woongemeenschap inclusief theater en forum. Aan het einde van de middag kleuren de rotsen in allerlei tinten, pastel, paars, geel, rood, oranje en zelfs blauw. Een betoverend gezicht en een waardige afsluiting van deze indrukwekkende site waar je zeker een volle dag doorbrengt.


Dag 5                                                
In de morgen is er gelegenheid 'Little Petra' te bezoeken. Deze onbekende, intieme site wordt minder bezocht en heeft zo veel van haar authentieke karakter behouden. Dan gaat de tocht via het verlaten Taybet Zaman naar het ruige landschap van de Wadi Rum woestijn; bedoeïenen en grillige zandsteenformaties. Tot de zon zakt is er voldoende tijd om dit gebied te voet, per kameel, of terreinwagen 'eigen te maken'. Er is hier niets dat door mensen is gebouwd. De overnachting is in een traditionele zwarte bedoeïenentent, gemaakt van geitenhaar, of, als je dat wilt,  onder een fonkelende sterrenhemel. 's Avonds wordt in een met houtvuur gestookte ondergrondse oven een voedzame maaltijd bereid en bij een kampvuurtje blijken de bedoeïenen ook goede muzikanten als zij hun traditionele liederen zingen, begeleid door 'oud' (luit), 'darbouka's' (vaastrommels) en 'daff' (tamboerijn).


Dag 6 en 7                                                                        
Vroeg op, na alle sterren van de afgelopen avond en nacht, wil je de zonsopgang vast niet missen. De Wadi Rum, woestijn die geen woestijn is. Hier werd de film 'Lawrence of Arabia' opgenomen. In de middag aankomst in Aqaba. Aqaba is een intieme badplaats aan de Rode Zee met een mediterrane uitstraling, een prima plek om de laatste dagen van de reis door te brengen. Op souvenirjacht, snorkelen, of met de glasboot het water op. Visrestaurants en terrasjes. Zon, zee en zwemmen.

Dag 8                                                                                                                             
Alweer de laatste dag van deze reis. Comfortabele binnenlandse vlucht van Aqaba naar Amman met een prachtig zicht op kleuren en unieke ligging van de Wadi Mujib. In Amman stap je over op de vlucht naar Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten