5 oktober 2024:

De zeven boeren op Schiermonnikoog hebben gezamenlijk 40 procent van hun veestapel ingeleverd: van de 606 koeien zijn er sinds januari dit jaar nog 376 over. Peter Visser is er een van.

de Volkskrant

Meer taalkronkels op de pagina taalkronkels.

Zuid-Afrika Swaziland Lesotho zomer 2014













Klik hier om mijn foto's van Zuid-Afrika - Swaziland - Lesotho te bekijken.











Dag 1: Vertrek - Aankomst Johannesburg/Pretoria


Pretoria
Vertrek naar Johannesburg waar we dezelfde avond aankomen. Bij aankomst in Johannesburg worden we verwelkomd door de reisbegeleider, waarna we doorreizen naar het hotel in de buurt van Pretoria. 




Dag 2: Pretoria-Graskop via Pilgrimm's Rest, Blyde River Canyon en Bourke's Potholes


God's window
Pilgrimm's Rest is een oud mijnwerkersdorpje, waar van 1873 tot 1972 goud werd gedolven. Sindsdien fungeert het als openluchtmuseum. Zo krijg je een goed beeld van het leven van de mijnwerkers destijds. We doorkruisen vervolgens één van de mooiste gebieden van Zuid-Afrika. Het berggebied van Mpumalanga wordt doorsneden door de diepe canyon van de Blyde-rivier. Eén van de meest spectaculaire uitzichtpunten is Gods Window. De naam is terecht, want je kijkt uit over een dramatisch panorama: vanaf een hoge klif overzie je het 1500 meter diepe ravijn onder je.
Enkele kilometers verderop zijn de Bourke's luck Potholes te bezoeken. Voorbij de "potholes" kronkelt de weg door de bergen. Steile wanden torenen hoog boven de rivier uit, met kliffen die aparte vormen hebben. We reizen via de Panorama Route naar Graskop. Elk panoramapunt geeft een heel ander aspect van de kloof weer.

Dag 3: Graskop - Kruger Nationaal Park

Kruger National Park
De weg slingert zich omlaag naar de savannen van het Kruger Nationaal Park. Onderweg naar de overnachtingsplek in het Kruger N.P. kunnen we hopelijk al de eerste dieren spotten. We slapen in luxe tenten met bedden, met eigen douche en toilet en inclusief ontbijt. 







Dag 4: Kruger Nationaal Park


neushoorns
Vandaag brengen we al "gamedrivend" door in het park. De safari's met de bus zullen vooral vroeg in de ochtend en laat in de middag plaatsvinden omdat de dieren dan het actiefst zijn. Het beroemde Kruger Nationaal Park omvat een enorm grondgebied en biedt bescherming aan een groot aantal dieren. Niet alleen aan veel voorkomende soorten als gnoes, de elegante impala's, kudu's, zebra's, giraffen, buffels, wrattenzwijnen, olifanten en nijlpaarden, maar ook aan de zwaar bedreigde neushoorn. Verder tref je met wat geluk de grote jagers aan zoals leeuwen, cheeta's en (met nog meer geluk) luipaarden. De vogelliefhebber komt eveneens volledig aan z'n trekken: meer dan 500 soorten zijn er waargenomen, van de kleine wevers tot de grote grondneushoornvogel. Wat variëteit betreft is Kruger één van de beste natuurparken ter wereld.

Dag 5: Kruger Nationaal Park - Mlilwane Reservaat


Mlilwane bijenkorfhutten
We verlaten het Kruger Nationaal Park en gaan naar Swaziland. In dit kleine koninkrijk wonen minder dan een miljoen Swazi's. Na de grensformaliteiten rijden we verder naar Mbabane met als doel de lokale Swazi markt: een gezellige markt waar mooie handgemaakte voorwerpen worden aangeboden.
Aan het eind van de middag arriveren we in het Mlilwane Reservaat. indien er plaats beschikbaar is overnachten we in zogenaamde traditionele "beehive huts", prachtige Zuluhutten gebouwd in de vorm van een bijenkorf met eigen douche en toilet. 's Avonds kunnen we genieten van een Afrikaanse "braai": een barbecuebuffet van impala, wrattenzwijn of andere in het park voorkomende wildsoorten. Dit eetfestijn wordt meestal gevolgd door traditionele Swazidansen.

Dag 6: Mlilwane Reservaat


Vandaag is een vrije dag. Het Mlilwane Reservaat leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen, het ligt in een schitterende, bergachtige omgeving. Je hebt grote kans om dan nijlpaarden, krokodillen en diersoorten als wrattenzwijnen, biesbokken en zebra's te zien. Bij de meertjes zijn veel watervogels te bewonderen. Je kunt in het gebied ook paardrijden of een safari maken. Verder bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het huis van het dorpshoofd Umphakatsi. Van dichtbij kun je op deze manier ervaren hoe de Swazi's traditioneel leven.

Dag 7: Mlilwane Reservaat - Hluhluwereservaat

Hluhluwe reservaat
We verlaten Swaziland en gaan op weg naar het Hluhluwe reservaat, een van de vele attracties in de omgeving van St. Lucia. Er kunnen optionele safari's gemaakt worden in speciaal hiervoor bestemde jeeps of safaritrucks. Dit unieke park is ooit speciaal gecreëerd om de uiterst zeldzame witte neushoorn te behoeden voor uitsterven. Tegenwoordig leven er zo'n 1600, dus de kans is groot dat we deze bijzondere dieren hier zullen zien. Daarnaast leven hier onder meer buffels, gnoes, zebra's, giraffen, diverse antilopensoorten, leeuwen, cheeta's, hyena's en olifanten. Landschappelijk is het park van een grote schoonheid. We overnachten in een goed hotel.

Dag 8: Hluhluwereservaat - St. Lucia


lagune van St Lucia
Het St. Lucia Park is een van de parken en reservaten dat de enorme lagune van St. Lucia omvat. Het is het oudste park van Zuid-Afrika. De lagune is ondiep, de stroming is langzaam en het water is warm en voedselrijk. De vele vissen vormen de voedselbron voor krokodillen en grote aantallen watervogels. er komen onder andere pelikanen, ibissen, visarenden, goliathreigers en ijsvogels voor. Vooral een boottocht biedt de gelegenheid om van het vogelleven te genieten en is natuurlijk de beste manier om de vele nijlpaarden en krokodillen te observeren.

Dag 9: St. Lucia - Drakensbergen

Emakosinivallei
We trekken weer landinwaarts Zululand in. Shaka was koning van de Zulu's ten tijde van de Grote Trek, de periode dat de "Voortrekkers" (boeren) op zoek gingen naar nieuw te bezetten land. We rijden door de Emakosinivallei, de vallei van de Koningen, tijdens de prachtige, heuvelachtige route naar de Drakensbergen. Het is een hele lange rit vandaag, waarbij we de meeste tijd van de dag spenderen in de bus. Aan het einde van de dag bereiken we de fameuze Drakensbergen, bij het prachtige Royal Natal Nationaal Park.

Dag 10: Drakensbergen

Drakensbergen
De gehele bergreeks strekt zich uit over een afstand van 960 km, van de Stormberg in de Oostelijke Kaapprovincie tot de Wolkberg in Mpumalanga. Nergens zijn de bergen indrukwekkender dan aan de grens tussen Kwazulu-Natal en Lesotho. Je aanschouwt het "amphitheater", een acht kilometer lange rotswand, meer dan 1200 meter hoog vanaf z'n basis. De Zulu's noemen de keten "quathlamba" wat "barrière van speren" betekent. De Voortrekkers echter vergeleken het met de getande rug van een draak en zij noemden de keten de Drakensbergen.
De Drakensbergen bieden geweldige mogelijkheden om te wandelen. Er zijn meerdere trajecten mogelijk, zowel kortere wandelingen als dagwandelingen. Een rit te paard is zowel voor beginners als gevorderden een uitdaging en een uitstekende manier om van het overweldigende landschap te genieten.

Dag 11: Drakensbergen - Lesotho


Lesotho
De rit over de Oliviershoekpas brengt ons in Vrijstaat. Na een mooie tocht vlak langs de grens arriveren we in het bergachtige koninkrijk Lesotho. Dit is het andere Afrika: de hoge bergen reiken tot zo'n 3500 meter en in de winter kan het op grote hoogte zelfs wat sneeuwen.
De Basotho, de inwoners van Lesotho, zijn uiterst vriendelijk en je bent van harte welkom in hun dorpjes. Heel karakteristiek is de oorspronkelijke kledij: dikke poncho's als omslag tegen de kou en gevlochten, puntige hoeden. De ronde huisjes zijn van natuursteen gebouwd en hebben strooien daken.

Dag 12: Lesotho

Lesotho
Vandaag kunnen diverse excursies ondernomen worden: een trek maken met een robuust basothopaard bijvoorbeeld, hét vervoer voor de meeste Basotho. Ook mogelijk als je geen ervaring met paardrijden hebt. In een paar uur tijd kom je langs een waterval, voor een verfrissende duik en bezichtig je de schilderingen van de Bosjesmannen. Deze tocht kan ook te voet gemaakt worden. Zowel korte als lange wandeltochten zijn mogelijk.
Je kunt verder een lokaal dorp bezoeken, waarbij je interessante informatie over de Basotho cultuur krijgt te horen. Je kunt een kijkje nemen in een van de huizen van het dorp, zodat je een idee krijgt hoe de mensen hier leven. het lokale museum is gebouwd door een van de inwoners, die een collectie van traditioneel keukengerei, kleding en door de mens gemaakte wapens had verzameld. Tot op de dag van vandaag worden deze voorwerpen nog gebruikt door de Basotho.

Dag 13: Lesotho - Graaff Reinet

Graaff Reinet
We verlaten Lesotho en doorkruisen de Karoo, een droog, weids en bar gebied. Hier liggen typische Boerenstadjes, met namen als Burgersdorp en Middelburg. Graaff Reinet is gelegen in een droge vallei, in een bocht van de Zondagrivier. Het is de op drie na oudste Europese stad van Zuid-Afrika en zonder meer een van de belangrijkste historische plaatsen van het land.


Dag 14: Graaff Reinet - Addo Elephant Nationaal Park

Addo Elephant Nationaal Park
Vroeg op. We vervolgen de reis naar de kust en rijden naar het Addo Elephant Nationaal Park. Dit kleine reservaat werd gecreëerd om de laatste olifanten van de Oostkaap te beschermen. Dit is zeer goed gelukt en nu is het vrijwel onmogelijk om ze niet te zien. De olifanten zijn vaak te vinden in grote groepen bij een van de drinkpoelen. Dat is natuurlijk ook een uitstekende plek om ze rustig te observeren en te zien hoe ze het drinkwater met hun slurf in hun bek spuiten, zich door de modder wentelen en daarna grote scheppen zand en stof over hun rug smijten. Naast olifanten kun je er onder andere buffels, hartenbeesten, duikers en koedoes zien. 

Dag 15: Addo Elephant Nationaal Park - Tuinroute - Tsitsikamma Nationaal Park


Tsitsikamma Nationaal Park
De "Garden Route", of de Tuinroute, ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de hoogtepunten van het land noemen. Tussen Mosselbaai en de Plettenbergbaai ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden, afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en het regenwoud strekt zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen, waar een reeks zouthoudende meren ligt. De Tuinroute voert ons langs al dit moois. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan.

Dag 16: Tsitsikamma Nationaal Park

Tsitsikamma Nationaal Park
We hebben de hele dag om het Tsitsikamma Nationaal Park, een smalle strook beschermd natuurgebied direct aan de kust, te ontdekken. Er kan worden gekozen uit diverse optionele excursies: wandelen in het prachtige fijnbos van het achterland (met de bijzondere geelharthoutbomen), mountainbiken of lekker luieren aan het zwembad. Wat je ook doet, de vele "dassies" kun je nauwelijks mislopen.
Verder kun je per boot op zoek naar dolfijnen en zeeleeuwen. Vanaf het strand vaar je naar Keurbooms strand en Arch Rock, waar je een grote populatie Bottlenose dolfijnen en "gewone" dolfijnen van dichtbij kunt aantreffen. Met wat geluk natuurlijk! Vervolgens "cruise" je terug naar Robbergstrand, tot het punt waarvandaan je de unieke zeeleeuwen van de Kaap kunt observeren.

Dag 17: Tsitsikamma Nationaal Park - Oudtshoorn


struisvogels in Oudtshoorn
Vandaag gaan we op weg naar Oudtshoorn, beroemd vanwege de struisvogels. Hier kun je een struisvogelboerderij bezoeken. Al eens een omelet gebakken van een struisvogelei of met je volle gewicht op een struisvogelei gestaan zonder dat het breekt? Hier kan het.
Een andere aanrader is een tocht door de Cango druipsteengrotten, 30 kilometer van Oudtshoorn. Ze bestaan uit een serie kalkstenen grotten die, hoewel nogal commercieel, toch indrukwekkend zijn. Je loopt door een labyrint van nauwe spelonken en ziet prachtige ondergrondse zalen, met namen als: van Zyl, Botha, de regenboogkamer, de bruidskamer en de sprookjeskamer.

Dag 18: Oudtshoorn - Hermanus


Hermanus


De reis gaat verder naar Hermanus. Hier komen tussen juli en november zwangere walvissen naar de warme kust om hun kleintjes te baren. Met wat geluk kun je deze enorme dieren observeren. Soms verschijnen ze zelfs op enkele meters afstand van de kust. Een bijzonder indrukwekkend gezicht. Tijdens een 2 uur durende boottocht (optioneel) vaar je de oceaan op, op zoek naar de walvissen. Misschien zie je zelfs wel dolfijnen en haaien onderweg!



Dag 19: Hermanus - Stellenbosch / bezoek wijnboerderij


Stellenbosch
Stellenbosch is een van de best bewaarde steden uit de tijd van de VOC. Het staat bekend om haar sierlijke gebouwen met rieten daken, trapgevels en door statige eiken omzoomde straten. Op miraculeuze wijze zijn de oude gebouwen aan meerdere grote branden ontsnapt. een wandeling door het stadje is als een wandeling door een openluchtmuseum. Prachtige voorbeelden van Kaapse architectuur staan gegroepeerd rond de "Braak", een plein in het centrum van de stad. Karakteristiek is ook Oom Samie se Winkel, een winkel in Victoriaanse stijl. De omgeving van Stellenbosch is beroemd geworden vanwege z'n uitstekende Kaapse wijnen. Natuurlijk wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een wijngaard te bezoeken. Je kunt de wijnkelders bekijken en de heerlijke wijnen proeven.

Dag 20: Stellenbosch - Kaapstad


Tafelberg, Kaapstad
Ter afsluiting van deze groepsreis door Zuid-Afrika verblijven we in Kaapstad. Deze stad heeft enorm veel te bieden: de binnenstad is oud en hoewel ook enkele hoge kantoren zijn neergezet, is er nog veel om van te genieten. Centraal ligt de vroegere groentetuin van de VOC, de Compagniestuin, tegenwoordig een mooi park (deels botanische tuin) met een prettig terras.Iets buiten het centrum ligt het historische Victoria and Alfred Waterfront, de vroegere haven. De statige gebouwen zijn geheel opgeknapt en de voormalige pakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants, bars en winkels. Je kunt er lekker kuieren en shoppen, waarna het goed uitrusten is op een van de terrassen aan het water.
Ook het avondleven mag er zijn: je kunt heerlijk eten, van eenvoudige fish'n chips tot uitgelezen buffetten. Verder zijn er gezellige muziekbars, waar livemuziek wordt uitgevoerd.

Dag 21: Kaapstad / optionele excursie Kaap de Goede Hoop


Kaap de Goede Hoop
Kaapstad is natuurlijk wereldberoemd vanwege haar ligging aan de voet van de Tafelberg. Wie wil kan bij goed weer de kabelbaan naar de top nemen (soms buiten gebruik!), waarvandaan je een overweldigend uitzicht hebt over de stad, de baai, Lion's Head en de populaire zandstranden. Wie niet opziet tegen een steile klim van anderhalf uur kan ook lopend, via een redelijk goed pas, de top van de Tafelberg bereiken. Houd er rekening mee dat de Tafelberg soms door weersomstandigheden niet te betreden is.
Een interessante (optionele) excursie brengt je naar de beroemde Kaap de Goede Hoop, de Kaap waar zoveel zeelieden zijn omgekomen in legendarische stormen. Op Boulders Beach, onderweg naar de Kaap, leven de koddige Jackass pinguïns. De Kaap zelf is niet zo indrukwekkend, die eer is aan het nabijgelegen Cape Point. Dit is een steile klif die als een wig de zee in steekt. In de diepte zie je de schuimende golfslag van twee oceanen die zich hier vermengen.

Dag 22: vertrek Kaapstad


Robbeneiland
Een zeer populaire excursie is een bezoek aan Robben Island, waar Nelson Mandela jaren in gevangenschap doorbracht. Helaas is het niet mogelijk om voorafgaand aan de reis deze excursie te laten reserveren. Bij aankomst in Kaapstad is het pas mogelijk om een reservering te maken, je bent dan sterk afhankelijk van de plaatsbeschikbaarheid. Deze excursie wordt daarnaast soms afgeblazen wegens de weersomstandigheden.
In de namiddag vliegen we vanuit Kaapstad terug naar huis. Hiermee komt een einde aan een indrukwekkende reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten